Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нови проблеми могат да провалят избори "2 в 1"

Ива Митева: Не съм готова за премиерския пост

25 Авг. 2021Обновена
Снимка: Архив
Камелия Нейкова

Неразбориите около евентуални избори "2 в 1" - президентски плюс парламентарни, продължават да се натрупват, а развръзка засега няма. Шефката на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова призна днес, че  вот "2 в 1" ще е доста повече като време - по-дълго ще се търсят имената на избирателите в списъците и "поне един път и половина ще се увеличи времето за гласуване". Нейкова е споделила това и на председателски съвет в Народното събрание, което трябваше да реши за датите за президентските избори. Според председателя на НС Ива Митева на заседанието е бил постигнат консенсус те да са 7 и 14 ноември.

ОЩЕ МИЛИОНИ

Оказа се, че има и проблем със собствеността на софтуера за изборните машини, което също поставя под въпрос провеждането на изборите "2 в 1". Затова по-късно се проведе и втори председателски съвет, на който бяха поканени представители и на "Сиела норма", която осигурява устройствата за гласуване. След срещата, шефът на "Сиела" Веселин Тодоров каза, че "има известни промени в детайлизирането на договора между ЦИК и "Сиела", което няма да попречи на изборите, те няма да пострадат по никакъв начин". Детайлите по договора от 6 февруари се уточнявали.

"Машините трябва да се върнат в консулските служби, от там да се доставят до секциите. Идеята ни е да се върнат в консулските служби, но не в България, а там в чужбина те ще бъдат проверени от наши техници и отново ще заминат в събота сутринта към секциите, така че няма да има никакъв проблем за изборите в чужбина. Предложили сме възможност да се закупят още 1200 машини", обясни Тодоров, цитиран от БГНЕС.

Цената за устройствата ще е същата както когато бяха закупени в края на юни през „Информационно обслужване” - 5200 лева на машина. "Тази цена е малко по-висока, заради въздушния транспорт от Тайпе до тук, което е по-скъпо от корабния транспорт. Да кажем, че общо тези допълнителни машини 5200 по 1200 са около 6 млн. лева", твърди той. Според него чрез избори "2 в 1" ще спестят разходите за още един тур.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обаче обяви, че разговорите на втория председателски съвет не са преминали гладко и че се "търси начин Народното събрание да се превърне в арбитър в спор между ЦИК и "Сиела". Атанасова уточни, че по време на срещата се е обсъждал най-вече търговският спор за софтуера на машините. Тя повтори позицията на ГЕРБ, че най-подходящата дата за президентски избори би била 7 ноември и допълни, че останалите парламентарни групи все още не са взели окончателно решение за датата на президентските избори.

ЗА ПРЪВ ПЪТ

Дали ще има вот "2 в 1" обаче все още не е ясно, тъй като не е връчен третият мандат за съставяне на редовно правителство. Според  Камелия Нейкова при този вариант ще се наложи и да се търсят още машини за гласуване.

"В Изборния кодекс са уредени част от въпросите, свързани с провеждане на избори за президент и вицепрезидент едновременно с парламентарни избори. Първо трябва да сме наясно, че за първи път би имало такава комбинация от избори, но ние не бива да предпоставяме, че те ще бъдат точно така. Все пак трябва да има отделни избирателни списъци, избирателят трябва да бъде намерен в единия списък, в другия. Именно това ще увеличи технологичното време. От друга страна, ако изборите са в последователни дати, това си има други негативи. Процесът ще се оскъпи", обясни пред репортери в НС Нейкова. Тя допълни, че всички тези въпроси трябва да се решат от парламента и президента.

"Изборната администрация, независимо какво ще реши парламентът, трябва да се справи. Разбира се, всеки един начин има своите затруднения. Дали ще се отвори Изборният кодекс и ще се върнат хартиените бюлетини, това не мога да кажа", отговори Нейкова на журналистически въпроси.

 

ОТКАЗ

След като от няколко дни от "Демократична България" и "Изправи се. БГ! Ние идваме" опипват почвата и лансират председателя на Народното събрание Ива Митева за министър-председател, днес тя ги "попари": "Не ме спрягайте за премиерския пост". 

На репортерски въпрос дали е готова да бъде кандидат за премиер, Митева отговори категорично - "Не, не съм готова". "Аз смятам, че човек трябва да си тежи на мястото. Смятам, че човек трябва да е там, където е най-добре подготвен”, допълни тя в кулоарите на НС.

Шефката на парламента посочи още, че не е разговаряла с никого от направилите предложението.

Наскоро Митева, която е депутат от "Има такъв народ", дори обяви, че се замисля да се оттегли от политиката и че не е сигурна, ако има още едни избори, дали ще се кандидатира за народен представител.  

Преди ден пък депутатът от левицата Иван Ченчев заяви, че лидерът на БСП Корнелия Нинова би била "добър премиер" и биха я предложили за поста, ако третият мандат бъде връчен на червената парламентарна група. Развръзката по мандата ще стане ясна в петък, когато президентът Румен Радев ще обяви на кого го дава.

БСП и "Демократична България" тръгнаха да се "надцакват" кой е по-добрият кандидат за министър-председател. Депутатът от левицата Иван Ченчев обяви, че лидерът на БСП Корнелия Нинова би била "добър премиер" при третия мандат, а зам.

 

Още по темата