Медия без
политическа реклама

Нова идея за София: Част от бул. "Стамболийски" да стане пешеходен

Предложението вече поражда дискусии

16 Май 2024
По част от бул. Ал. Стамболийски" се предвижда ограничаване на движението на автомобили.
По част от бул. Ал. Стамболийски" се предвижда ограничаване на движението на автомобили.

След сериозните промени в автомобилното движение при НДК от "Спаси София" лансират нова идея една от най-натоварените части на центъра на столицата да остане само за пешеходци, велосипедисти и за градския транспорт. С обновлението на пространството около площад "Света Неделя", което се подготвя от няколко години, "Спаси София" предвиждат движението на МПС да се ограничи по бул. "Александър Стамболийски" - от "Света Неделя" до пл. "Възраждане". Това ще се случи след изграждането на 400-метрово трамвайно трасе по булеварда, за което "Сега" вече писа. 

"След ремонта на зоната около църквата "Света Неделя" автомобилният трафик няма да идва насам, тъй като това ще бъде пешеходно пространство", заяви лидерът на "Спаси София" Борис Бонев пред Би Ти Ви. Той поясни, че до края на годината ще бъде готов техническият проект за преустройството на зоната, а догодина да се проведе обществената поръчка за строителството. Бонев смята, че първите ремонтни дейности на площада могат да започнат следващото лято.

Идеята на "Спаси София" за обособяване на пешеходна зона на бул. "Стамболийски" породи коментари още в репортажа на Би Ти Ви. "Как си представяте това да стане? Архитект съм и си задавам въпроса. Иначе идеята да има по-малко коли в центъра на София е супер, но се питам възможно ли е", попита жителка от София.      

През април "Спаси София" съобщиха, че са намерили съгласие за възстановяване на трамвайното трасе от "Света Неделя" до пл. "Възраждане", каквото е имало до 50-те години на ХХ век. "По инициатива на Борис Бонев и след редица проведени срещи с главния архитект и проектантския екип осигурихме изграждането на трамвайното трасе по бул. "Александър Стамболийски" заедно с ремонта на площад "Света Неделя". 400-метровото трасе значително ще подобри движението на трамваите, ще даде удобна възможност за прекачване на метростанция "Сердика" и ще бъде дубльор на ул. "Алабин", която днес е излючително натоварена. Така ще осигурим нови удобни връзки на трамваите, повече гъвкавост на системата и повече удобства за пътниците", коментираха от партията във "Фейсбук". 

 През 2019 г. Столична община проведе конкурс за възстановяване на площад "Света Неделя", който бе спечелен от студиото на световноизвестния италиански архитект Масимилиано Фуксас. При обявяването на резултатите бившият кмет на София Йорданка Фандъкова обеща обновяването да се случи до края на 2021 г. Впоследствие проектът бе преработван, за да се премахне планирани нови осветителни тела по площада, които предизвикаха много спорове, и да осигури достъп за автомобили до Софийската митрополия, какъвто първоначално не бе предвиден. През 2022 г. главният архитект на София Здравко Здравков съобщи, че издаденото от него разрешение за строеж е обжалвано от живеещи и от притежатели на търговски обекти в района.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?