Медия без
политическа реклама

Нинова пита: Срокът изтече, къде е водата в Перник?

29 Февр. 2020
Илияна Кирилова

"Обещаният от Бойко Борисов един месец изтече. Къде е водата в Перник?"

Това запита лидерът на БСП Корнелия Нинова в Перник. Изказването ѝ е по повод факта, че точно преди месец министър-председателят заяви, че до 30 дни водопроводът от Мало Бучино до Перник ще бъде готов.

След като този срок вече е изтекъл обаче, водопровод още нямало. Нещо повече - вместо от чешмите, водата се леела по улиците, посочи Нинова.

"Преди месец и половина Борисов заяви: Правим държавен ВиК холдинг и даваме един милиард лева за капитал. Нито холдинг има, нито един милиард лева", подчерта председателят на БСП.

Тя припомни и данните на екоминистъра Емил Димитров, че 40% от ВиК дружествата работят без разрешително. Близо 400 язовира пък били в предаварийно състояние а на 100 не е ясен собственикът.

"Оценката за 10-годишното управление на ГЕРБ във водния сектор е ясна - провал заради некомпетентност, кражби и никакъв контрол", отсече лидерът на социалистите.

Нинова изтъкна, че това е за сметка на хората, които плащат все по-високи цени за вода, а стоят на режим.

"Никой от ГЕРБ не понесе отговорност - нито кметът, нито областният управител. Понесоха я коалиционните партньори от Обединени патриоти. Но щом предпочитат да крепят това правителство, това си е тяхна работа", коментира още тя.

Темата за водата, управлението ѝ и водния сектор стана актуална след въвеждането на воден режим в Перник през ноември миналата година, като от тогава до днес областта е в кризисно положение въпреки взетите мерки за изграждане на "байпас" към каскадата в Белмекен.