Quantcast
"Ние идваме" иска изгонване на руската посланичка | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

"Ние идваме" иска изгонване на руската посланичка

Обновена
7 071
На 3 март Елеонора Митрофанова поздрави България с видеообръщение, в което заяви, че руснаците смятат, че онова, което е правят в момента, е същото което са правили в Руско-турската война в България. Няколко дни по-рано в прессъобщение посолството сравни Владимир Путин с Граф Игнатиев, ген.Скоболев, Александър II.

Арман Бабикян, Николай Хаджигенов, Мария Капон от "Ние идваме" се обърнаха към премиера Петков и въшната министърка Теодора Генчовска с настояване руската посланичка Елеонора Митрофанова да бъде изгонена  до 72 часа, като бъде обявена за персона нон грата. Стефан Тафров от ДБ отправи същото искане по Нова тв. "Митрофанова не уважава българските официални институции и обижда български граждани. Ако държим на достойнството на държавата си не можем да допуснем подобно поведение от страна на чужд посланик.", коментира той. 

"След като лицето Митрофанова публично обиди целия български народ и властта с определението „подлоги", на 3 март тя си позволи груби лъжи и фалшификация на българската история. Прякото сравнение между Освобождението на България и кръвопролитната касапница в Украйна е гавра с нашата история и памет. 

Руската императорска армия никога не е избивала българско мирно население и деца. Обратно, българите са служили като опълченци и са се сражавали заедно. Днес за опълченци се записват в Съпротивителните сили на Украйна.

В Освободителната за страната ни война никога не е имало бежански поток от православни българи, който да напусне територията на Българската екзархия. За свободата на България загиват хиляди етнически украинци, които са оставили костите си в паметните могили на страната ни. Разбираме неудобството на лицето Митрофанова, което избяга от тържествата на Паметника на Шипка, но не може да избяга от историческата истина, известна на поколения българи. Абсурд е да се сравнява Цар Александър II, наричан Освободител, с кървавия диктатор Владимир Путин. Такова поведение към чувствителна за българския народ тема, свързана с националния ни празник, не си е позволявал дори посланик на Съветския съюз в рамките на комунистическия режим в България. Надяваме се на спешни действия, които да запазят от посегателства честта и достойнството на българските граждани", пишат лидерите на "Ние идваме". 

На 3 март Митрофанова сравни Освободителната война с нахлуването на Русия в Украйна. "Руско-турската Освободителна война отеква и днес. Голяма част от моите сънародници възприемат събитията в Украйна, както и преди 144 години като справедливи и отдавна назрели действия за защитата на жителите на Донбас от нацисткия киевски режим, който в продължение на осем години безразборно избива цивилно население", каза посланичката в поздравлението за националния празник на България, разпространено чрез Фейсбук страницата на посолството.

Ден по-рано Митрофанова отказа да се яви в Министерството на външните работи, за да получи 2 ноти - за гоненето на двама руски дипломати заради поредния шпионски скандал и срещу езика, който мисията си позволява да държи в официалната си Фейсбук страница. Репликите като "евроатлантически подлоги" и до момента са на страницата на посолството.

 

Още

Партия изпадна от бюлетината за изборите

01.09.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4185
Дясната партия на Софиянски хареса за изборите Стефан Янев

30.08.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3067
„Ние идваме“ се отказват от изборите

28.08.2022

Обновена

9041