Медия без
политическа реклама

Неуспели кандидати масово оспорват резултата от местните избори

150 са жалбите срещу избрани кметове, 67 - срещу общински съветници

13 Ноем. 2023Обновена
Нападнатият Христо Бардуков спечели изборите в Зидарово, но съдът ги отмени и той ще се жалва пред ВАС.
БГНЕС
Нападнатият Христо Бардуков спечели изборите в Зидарово, но съдът ги отмени и той ще се жалва пред ВАС.

Вълна от жалби на кандидати, които оспорват резултатите от местните избори, заля административните съдилища. До 8 ноември бяха подадени 248 жалби от неуспели претенденти за кметове и общински съветници – при това само за първия тур на вота на 29 октомври. Така сочат данните на Върховния административен съд (ВАС). А сега в съдилищата се трупат и още оплаквания от разочаровани политици след проведените балотажи на 5 ноември.

В 67 общини се оспорва изборът на общински съветници, който се проведе на първия тур. А срещу избраните кметове са подадени още 150 жалби. Сред тях има и такива, в които направо се иска да се отмени изборът на кметове.

КАСИРАНЕ

Засега има един такъв случай. Бургаският административен съд касира изборите в созополското село Зидарово. За негов кмет беше избран Христо Бардуков, който беше издигнат от местна коалиция между БСП, МИР и "Български глась". Той се прочу още преди вота, след като беше пребит с палки от неизвестни нападатели. Стойчо Петков, който заемаше поста досега и зад когото стоеше ГЕРБ, загуби изборната надпревара с едва 10 гласа и обжалва резултата. Според местни медии, двамата са роднини - Петков е бивш тъст на Бардуков.

Това, което убеждава съдиите да отменят вота, е най-напред състоянието на протокола – в него има множество поправки, които обаче не са обозначени като такива и са подписани само от част от членовете на секционната комисия. Отделно всички са го подписали с "особено мнение", като така на практика казват, че не са съгласни със съдържанието му. Открити са и нарушения в грижата за изборните книжа. Сега Бардуков на свой ред ще обжалва загубеното си кметско място пред ВАС.

СРЕЩУ ВСИЧКИ

В Бургаско има друго интересно дело. Зад него стои Константин Бачийски, водач на партията "Средна европейска класа" (СЕК), която влиза в коалицията "Продължаваме промяната". Благодарение на това той стана депутат от ПП-ДБ. Бачийски се състезава за кмет на Бургас, като получи подкрепата на ПП. Това предизвика тежък разрив с партньорите им от ДБ, които застанаха зад друг кандидат – Димитър Найденов, издигнат от инициативен комитет. В същото време, СЕК имаше отделна листа с общински съветници, а ПП и ДБ – обща. Насред тази бъркотия, Бачийски загуби вота.

Преди няколко дни бургаски медии разказаха, че буквално в последния момент от 7-дневния срок за обжалване СЕК е потърсила съда. От партията са оспорили вота за общински съветници във всичките 339 избирателни секции. Като основание са посочили значителния брой недействителни бюлетини (над 8000), за които искат да бъдат повторно проверени, защото се съмняват, че са били ощетени от секционните комисии.

Бургаският административен съд уважи жалбата и назначи съдебно-техническа експертиза за повторно ръчно преброяване на бюлетините в тези над 300 секции. Съдът разпореди в двудневен срок жалбоподателя партия СЕК и ответника ОИК да посочат по 5-ма експерти, които ще участват в броенето на бюлетините. Важна подробност е, че те не трябва да бъдат членове на СК в общината

Сходен случай има в Монтана. От "Възраждане" решиха да оспорят изборите за кмет на града и за общински съветници. Кандидат-кметът на националистите – депутатът Петър Петров остана втори с 14,7% от гласовете след Златко Живков, който победи с категоричните 62,7%, след като беше подкрепен от СДС, ГЕРБ, ВМРО-БНД и ЗНС. "Възраждане" остана разочарована и от спечелените едва 4 места в местния общински съвет. От партията твърдят, че изборите са опорочени от търговия с гласове, превръщане на бюлетини в недействителни и други нарушения. И сега се жалят в местния административен съд.

ЖАЛБА И В СМОЛЯН

В Административния съд в Смолян е постъпила жалба с искане за касиране на резултатите за избор на кмет на общината. Информацията за внесената жалба е потвърдена от ръководството на Административния съд и от Стефан Сабрутев, кандидат за кмет на Смолян от Движение „Нашият град“.

Именно Сабрутев е подал жалбата. Той бе на балотаж срещу досегашния кмет Николай Мелемов (ГЕРБ) и загуби със 149 гласа разлика. "Установихме доста нарушения, там където има видеонаблюдение. А където няма, си е изцяло нарушение", коментира ;Сабрутев, цитиран от БТА. Предстои насрочване на дата за разглеждане на делото в Административния съд. 

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ЗАЛОГ

С най-голям интерес се очаква, разбира се, изходът от жалбата на Ваня Григорова – загубилият претендент за кмет на София. Тя остана втора на изборите с разлика от по-малко от 5000 гласа.

На 9 ноември, заедно с лидера на столичната организация на БСП Иван Таков, Григорова поиска да бъде спряно изпълнението на решението на Общинската избирателна комисия – София, с което съперникът ѝ Васил Терзиев беше обявен за победител на вота. Ден по-късно столичният административен съд образува дело, но отхвърли искането да спре решението на ОИК. Това означава, че днес Терзиев ще може да се закълне като кмет. От съда посочиха, че могат да спрат предварителното изпълнение, само ако то може да причини на оспорващия (Григорова – бел. ред.) значителни вреди. Григорова обаче не само не е предоставила доказателства за това, но дори не излага твърдения в тази посока. Това определение на съда подлежи на обжалване в 7-дневен срок, който изтича тази седмица.

Иначе предстои съдът да се произнесе тази седмица по жалбата, с която Григорова оспорва резултатите от вота. Какви доказателства е предоставила, че той е опорочен, загубилата кандидатка така и не обясни както трябва. Самата жалба не беше публикувана. Вероятно изборите ще бъдат атакувани по линия на машинното гласуване. Благовест Кирилов, който е бивш зам.-министър на електронното управление и участва в екипа на Григорова, твърдеше, че машините не са били правомерно удостоверени, че са годни за употреба на вота.

Също в София, район Банкя, ПП-ДБ и "Спаси София" оспорват изборния резултат от първия тур. Тази сутрин бе внесена жалба до Административния съд в София, съобщиха от партията.

След като ЦИК отмени машинния вот два дни преди провеждането на първи тур на местните избори, в Банкя разликата между кандидатите на “Възраждане” Антон Бранков и на ПП-ДБ-СС Георги Атанасов беше само 2 гласа.

Според жалбата изборите в секция 224624013 в Банкя са проведени в незаконен състав, защото председателят на секционната комисия е внук на заместник-председателя, което е нарушение на Изборния кодекс. Двамата са излъчени в състава на СИК съответно от ГЕРБ-СДС и “Възраждане”.

В жалбата се твърди още, че в три от секциите действителни бюлетини са преброени неправилно, завишен е броят на първоначално използваните хартиени бюлетини, а в протоколите са нанесени поправки, които не са плод на техническа грешка.

Според жалбоподателите броенето на гласовете е извършено хаотично, а във видеозапис от една от секциите споменатият брой гласове за ПП-ДБ-СС не отговаря на финалното число, записано в съответния протокол.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

местни избори

Още по темата