Медия без
политическа реклама

Небостъргачът „Златен век“ ще се пази от зли сили с черква на покрива

Няма причина ДНСК да не се произнесе отново за разрешението за строеж, считат архитекти

21 Май 2021Обновена

След като не успя да защити от скандал новия дом на Цветан Цветанов с изписания на фасадата му псалм 91, фирма „Артекс“ смени тактиката за небостъргача „Златен век“. На върха на сградата ще бъде изграден храм. Там ще бъде приютен и Музей на българската духовност и култура.
Това става ясно от позиция на самата компания, разпространена до медиите по повод подновените спорове около сградата след окончателното решение на Върховния административен съд строителството й да бъде подновено. От компанията предупредиха, че ако институциите продължат да спъват проекта, ще търсят правата си в съда в Страбсбург.

От разпространените от компаннията снимки на небостъргача не личи, че на последните му нива ще има храм. От компанията обаче изтъкват този факт като един от ключвите елементи, които ще превърнат сградата в символ на българската архитектура.

„Ние ще построим сграда „Златен век“, защото е законна, защото вярваме в силата на съзиданието. Със своя Музей на българската духовност и култура, и увенчана с храм на върха, сградата ще остане за поколенията символ на Златния век на съвременната българска архитектура“, пише в позицията на компанията.

От сайта на компанията става ясно, че символика е търсена и в други архитектуни решения. Трите модула на сградата се представят като три житни класа, извисяващи се на трийсет метра височина. „Житото е символ на самия живот, на растежа и на благоденствието, което може да очакваш само ако си вложил усърдие и постоянство в своето дело...Трите класа носят и идеята за Светата Троица, както и за Вяра, Надежда и Любов – дъщерите на София. Наблюдателите може ще видят в трите арки и прабългарски симлови – Y, знака на хан Кубрат“,  пише на сайта на компанията https://www.arteks.net/.

Според медийни публикации цените на кв. метър в лускозната сграда са тръгвали от 2400 евро на зелено и са стигали 4500 евро. На такива космически суми са предлагани апартаменти на последните етажи. Според брокери цените ще скочат с 40-50 % след пускане на сградата в експлоатация.

В интервю пред БНР собственикът на "Артекс" арх. Пламен Мирянов изтъкна предвидения храм и музей като един от приносите на сградата към развитието на квартала. "Не разбирам защо тези хора искат разрушение, а не съзидание. 25 години след влизане в сила на подробния устройствен план те протестират, тук винаги е била предвидена висока сграда. Не разбират ли, че ще облагородим квартала, ще изградим ново улично осветление, тротоари", коментира Мирянов. Според него няма никакви основания сградата да се спъва след като ВАС се произнесе окончателно по темата.  

На темата обаче още не е сложена точка и тепърва могат да се очакват скандали. В четвъртък от министерството на регионалното развитие съобщиха, че министър арх. Виолета Комитова е разпоредила на ДНСК по-задълбочена проверка на строителството на сградата „Златен век“. Строежът бе временно спрян със заповед на ДНСК заради нарушения, но ВАС излезе с решение, че заповедта на ДНСК е незаконосъобразна и следва да бъде отменена. Съдът обаче изрично изтъква, че в рамките на делото изобщо не е изследван въпросът има ли изтекло разрешение за строеж. В разгара на скандала ДНСК избегна отговор по темата и си изми ръцете, като прехвърли топката към главния архитект на София. Съдът на първа инстанция излезе с тълкуване, че разрешението за строеж е валидно, но горната инстанция е категорична, че това произнасяне излиза извън рамките на делото. 

Министър Комитова е провела среща в четвъртък  с представители на изпълнителя "Артекс инженеринг" АД и на Инициативен комитет "Лозенец", както и с главния архитект на София Здравко Здравков и с началника на ДНСК, се посочва в съобщението на МРРБ. В прессъобщението не се посочва името на началника на ДНСК. Оказа се, че на мястото на Иван Несторов без много шум е назначен бившият шеф на строителния контрол в София арх. Влади Калинов.

ПОЗИЦИЯ

Решението на ВАС за отмяна на заповедта на ДНСК е окончателно, но това, за което в момента се спори - има ли валидно разрешение за строеж, не е било предмет на делото. Това, че съдът е правил тълкуване, не спира ДНСК да изследва отново проблема и да се произнесе. Трябва категорично да се заеме позиция по този въпрос и евентуално да се ходи отново на съд, защото спекулациите ще продължат, коментира пред БНР юристът Борис Милчев, бивш служител на дирекция "Архитектура и градоустройство" в общината и консултант на Камарата на архитектите в България. Милчев, който е експерт на "Демократична България", обяви, че вече не работи за камарата, защото е станал общински съветник. 

Бившият шеф на дирекция "Общински строителен контрол" в Столичната община арх.

По време на срещата за "Златен век" в МРРБ са били представени становищата на страните след решението на Върховния административен съд по казуса. От "Артекс" преди дни предупредиха, че ако изграждането на небостъргача бъде спряно отново, ще търсят правата си в съда в Страсбург. Делото срещу фирмата мина през много перипетии и бе връщано за повторно разглеждане, като първото произнасяне бе още през 2019 г.  

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?