Медия без
политическа реклама

ГЕРБ внезапно се отказа да маха безсрочните лични карти

Оттегленият законопроект беше внесен само преди дни и можеше да засегне милиони българи

21 Февр. 2024

ГЕРБ се отказа  неочаквано от премахването на безсрочните лични карти и колкото изненадващо внесе законопроекта си за изменения в Закона за личните документи (ЗЛД), толкова бързо го оттегли само 6 дни по-късно.

Както "Сега" съобщи още преди няколко дни, депутати от ГЕРБ внесоха проект за промени в закона за личните документи, с които се премахва възможността за издаване на безсрочни лични карти, които в момента получават всички български граждани над 58 години. Според данните на НСИ българите над тази възраст са близо 2 млн. души. 

Сега за оттеглянето се разбра от думите на председателя на Народното събрание Росен Желязков в началото на днешното пленарно заседание, който обяви, че законопроектът за изменение на Закона за българските лични документи, внесен на 14 февруари от депутати от ГЕРБ-СДС, е оттеглен. Не са съобщени никакви мотиви за това, но в сайта на Народното събрание има голям червен надпис ОТТЕГЛЕН

Измененията бяха внесени от председателя на вътрешната комисия в НС Маноил Манов и от бившите вътрешни министри Христо Терзийски и Младен Маринов.

Тримата аргументираха предложението си с Регламент на Европейския съюз 2019/1157 и с препоръка на ICAО Doc 9303, в които се предвижда личните карти да имат не повече от 10 години валидност "с оглед ограничената трайност на документите за пътуване и променящия се вид на неговите притежатели с течение на времето".  

Депутати от ГЕРБ внесоха проект за промени в закона за личните документи, с които се премахва възможността за издаване на безсрочни лични карти, които в момента получават всички български граждани над 58 години.

В момента в закона за личните документи (ЗЛД) е записано, че личните карти на българските граждани са срочни и безсрочни. Срочни лични карти се издават на лица от 14- до 18-годишна възраст със срок на валидност 4 години и на лица от 18- до 58-годишна възраст за 10 години. Предвидено е, че на лицата, навършили 58-годишна възраст, се издават безсрочни лични карти.

С промените се предлагаше отпадане изобщо на възможността за безсрочни карти. Правилата за от 14 до 18 години се запазват. Веднага след това обаче се записва, че от 18 години нагоре личните карти са с 10 години валидност. 

Депутатите предлагаха все пак да има възможност на лицата над 70 години да може да се издават лични карти с валидност 30 години. Това ще може да става само по тяхно искане. Ако няма такова искане, то тогава и за тях валидността на личните карти, които са не само документ за самоличност, но и документ за пътуване зад граница, остава 10 години.

От внесения законопроект не ставаше ясно дали българските граждани, които сега са с безсрочни лични карти, ще трябваше да ги сменят веднага или след 10 години от издаването им, или пък промяната щеше да е само за навършващите 58 години след влизането на закона в сила. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата