Quantcast
Над 20 класа във Варна, Благоевград, Пазарджик са под карантина | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Над 20 класа във Варна, Благоевград, Пазарджик са под карантина

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 ноември
Обновена
10 114
 Илияна Кирилова

Случаите на заразени с коронавирус учители и поставените под карантина ученици стават все повече и повече. Днес валят съобщения от Варна, Благоевград, Пазарджик, Сливен и др. Междувременно пък Министерският съвет прие решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка в страната, считано от 1-ви октомври 2020 г. до 30-и ноември 2020 година.

- 5-ма учители от Варна са дали положителни проби, поради което от днес 14 паралелки от различни учебни заведения минават под 14-дневна карантина, съобщи шефката на РУО-Варна Венцеслава Генова, цитирана от вестник "24 часа". 9 паралелки от началния курс от основно училище "Ст. Михайловски" започват да учат онлайн, тъй като учителката им по английски и още един педагог са установени с коронавирус. Другите училища със заразени преподаватели са "Васил Левски" в кв. Аспарухово. "П. Евтимий", "Хр. Ботев и "Ангел Кънев". В Четвърта езикова гимназия пък е установен ученик с положителен тест за Ковид-19.

- Две учителки от Гимназията по строителство, архитектура и геодезия в Благоевград са дали положителни проби за COVID - 19, съобщи dariknews.bg. Те са проявили симптоми, заради което са се и тествали. Предстои екипи на РЗИ да тестват всички учители в учебното заведение. Общо осем паралелки, в които учат ученици от 9-ти, 10-и и 11-и клас, ще бъдат поставени под карантина и ще бъдат обучавани онлайн до края на карантинния период. Това е второ училище в областта, в което се налага част от учениците да преминат към онлайн обучение заради случаи на коронавирус. Дни след началото на новата учебна година случай на коронавирус бе установен при ученик от средното училище в Кресна.

Пред БНР от РУО-Благоевград са заявили, че в 3 гимназии в Благоевград има случаи на заразени с Covid-19 учители и ученици - в Математическата гимназия, Строителния техникум и Икономическата гимназия. Всички заразени са карантинирани, не се съобщава за усложнения при учители и ученици. Заради потвърдените случаи в учебните заведения екипи на РЗИ в момента са в училищата и установяват контактните лица. След анализ ще бъде взето решение дали учебните заведения или отделни класове да преминат в онлайн форма на обучение.

- Един клас от Природоматематическата гимназия в Пазарджик също е поставен под 14-дневна домашна карантина заради коронавирусна инфекция на ученик, каза началникът на Регионалното управление на образованието Валентина Кайтазова, цитирана от БНР. По думите й в учебното заведение са изпълнени всички противоепидемични мерки. Учениците от паралелката, в която се обучава ученикът, ще се обучават в електронна среда от разстояние в рамките на две седмици. Останалите ученици ще провеждат учебните занятия присъствено.

- Ученик от Езиковата гимназия в Сливен е установен с COVID-19 и днес там са прекратени учебните занятия, съобщи директорът на гимназията Ефросина Кисьова пред БНР. Тя е била информирана снощи от класния ръководител на ученика, чиято майка също е заразена с коронавирус. Решението за прекратяване на учебните занятия е решено, след консултации с Регионалното управление на образованието. Днес ще бъде направена цялостна дезинфекция на сградата, а от утре всички, с изключение на класа на заразеното дете, ще се върнат в училище. По предписание на РЗИ  всички 25 деца от класа излизат в 14-дневна карантина, каза директорът Ефросина Кисьова. "Снощи учениците от класа бяха уведомени, че ще бъдат карантинирани за 14 дни. От друга страна решихме, че днес ще бъде неучебен ден, за да може да дезинфекцираме цялата сграда. От утре ще възстановим нормалните учебни занятия", посочи  г-жа Кьосова и допълни: "Утре предстои да бъдат направени PCR тестове на всички учители и помощен персонал  в гимназията. Учебните занятия днес не са прекратени за учениците от осми клас, защото те учат в друга сграда".

- Още два класа са под карантина и в Бургас след нови установени случаи на COVID-19 сред учениците, предаде БНТ. Затворени учебни заведения в морския град няма, извършена е пълна дезинфекция в сградите. От днес 12А клас от Английската езикова гимназия в Бургас е на 14-дневно онлайн обучение след установен случай на заразата в класа. Ученикът бил тестван заради заразен с COVID-19 негов родител. Шестокласници са под карантина пък в бургаското средно училище "Добри Чинтулов". "Децата не са идвали на училище от понеделник, те са карантинирани, 27 човека е класът. Обадихме се на епидемиологичната служба, дойдоха, дезинфекцираха стая, коридори, тоалетни, заяви инж. Милена Дренска, директор на СУ "Добри Чинтулов" - Бургас пред БНТ. Резултатите от PCR тестовете на децата от гимназията по компютърно програмиране, където беше установен първият за Бургас случай, са отрицателни, но те все още няма да се върнат в клас.

- Още двама учители от столичното 107-о Основно училище са заразени с коронавирус. С тях общият брой на инфектираните педагози става 5, съобщи във Фейсбук директорът Данко Калапиш, предава БНР. Първоначално снощи той написа, че няма нови положителни тестове сред персонала на училището, но по-късно стана ясно, че заради техническа грешка в лабораторията още двама учители са с положителни тестове. Под карантина остават 4 паралелки - един пети клас, два шести и един седми. Карантинираните близо 100 ученици ще се обучават онлайн до 2 октомври. На нови класове няма да бъде налагана карантина, тъй като са минали повече от 48 часа от последната среща между учителите и учениците. Днес предстоят разговори на директора със столичната здравна инспекция.

- "Наблюдава се един хаос в това как продължава учебният процес, когато се открият носители на коронавируса от учители или ученици", коментира пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Център защита правата в здравеопазването. „Аз виждам риск не толкова от разпространението на коронавируса, а риск от хаоса в образованието и от самата организация", каза той. По думите му заради начина, по който се организира поставянето под карантина в дадено училище, в един момент няма да се знае кой клас до къде е стигнал, защото един клас може да излезе под карантина няколко пъти.

"Какъвто и протокол да се състави за поставянето на учител или дете под карантина - ако децата се поставят така безразборно под карантина само защото са били контактни - хаосът в образователната система ще е неизбежен, а децата ще имат една загубена година", категоричен е специалистът. Според него не е било редно ръководството на 107 ОУ „Хан Крум“ сами да си заплащат тестовете за коронавирус. "Това е работа на държавата. Възприетият процес е грешен по мое мнение. И това очаквам да го разберат скоро и от образователното и здравното министерство. Аз виждам два варианта – да преминат изцяло на онлайн обучението, докато се намери ваксина, другият е да третираме този коронавирус като грипа – който е болен, се лекува, а останалите си продължават да учат, без да бъдат карантинирани", посочи Кацаров. "Доказано е, че инфекцията протича по-леко при децата. Да, децата се връщат при по-възрастните си близки, но ние не можем да спрем разпространението на коронавируса, тъй като това е въздушно капкова инфекция. Единственото е да се забави разпространението, но това има смисъл, ако се цели да не се натовари здравната система – случаят у нас не такъв. А мерки за ограничаване се прилагат, ако имаме по 2000 – 3500 заразени седмично, а ние в момента сме три пъти по-малко", посочи още д-р Стойчо Кацаров.

- В следващите две седмици ще има скок на заразените заради училищата. Въпросът е какво ще се случи с възрастните учители. Това ще бъде много критично за образователната ни система. Имаме доста по-възрастни учители от средното за Европа. Това заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пред БНТ. По думите му към момента свръх представени при заразените са хората между 60 - 70 г. и 50 - 60 г. "Хубавото е, че най-възрастната група не е засегната. Явно се взимат добри мерки и се полагат специални грижи за тях", каза още той.

Той допълни, че Смолян е областта с най-много диагностицирани, следвана от Благоевград. "РЗИ-Благоевград интензивно работи, но трябва да се видят и какъв е броят на тестовете по области. Такава информация не е публична, а би трябвало министерството на здравеопазването да публикува такива данни", призова той.

Безлов определи коронавирусът като стрес тест за здравната система. "Виждате, че има много частни болници, които нямат такива COVID отделения, но парите към тях са рекордни. НЗОК трябва да повдигне темата. Трябва да се знае и информация за здравните системи в различни области, защото при някои градове главният източник на зараза бяха болниците", обясни той. Като друг основен проблем той посочи броя на болниците в България. "Имаме около 350 болници, а страни като Австрия и Белгия имат по 60-70-80", каза още Безлов.

 

ДАННИ

В 9 области в България няма нито един регистриран нов случай на Ковид 19 за последните 24 часа. Това показват данните на Единния информационен портал. Тези области са Видин, Добрич, Ловеч, Перник, Разград, Силистра, София област, Шумен, Русе. В други 5 области има само по 1 нов случай. София град и Благоевград обаче продължават да са рекордьори - за последните 24 часа в тях има съответно 30 и 25 случая. 

Иначе 109 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3 049 PCR теста. Ден по-рано тестовете бяха в същите рамки, а случаите бяха с близо 50 повече.

С новите случаи общият брой на потвърдените случаи стават 19 123, от които 4 608 са активни. В болници са 716, от които 31 са настанени в интензивни отделения. Двама са починалите.

Разпределението на новозаразените по области е, както следва: Благоевград - 25; Бургас - 9; Варна - 6; Велико Търново - 1; Враца - 3; Габрово - 2; Кърджали - 3; Кюстендил - 3; Монтана - 1; Пазарджик - 1; Плевен - 1; Пловдив - 7; Сливен - 2; Смолян - 6; София (град) - 30; Стара Загора - 2; Търговище - 4; Хасково - 1; Ямбол - 2.

 

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕФБЕТ ЛИГА - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ, IX КРЪГ

19.10.2020

Обновена

787
С коронавирус вече са 25% от тестваните през последното денонощие

19.10.2020

Обновена

9124 94
Словакия ще тества всички граждани над 10-годишна възраст

19.10.2020

Обновена

1681

Коментари

mail123456

52    M    Варна    Варна
62    F    Хасково    Хасково

Случаен787

За София град е ясно,1.5 млн. жители, претъпкан обществен транспорт, но интересно защо  Благоевград опродължава с това високо ниво на заразяване?

321

PCR теста не е измислен за доказване на зараза а за откриване на определена частица от вирус. Вируса може отдавна да е умрял и да не става нищо от него. 
А и е странно как в началото PCR се правеше няколко дена след предполагаем контакт за изчакване размножение на вируса ако е жив. А сега ако се предполага контакт всички се тестват същия ден което е абсолютно безмислено и резултатите не са коректни изобщо камо ли СТЪКМИСТИКАТА

Дежурния

В тези 9 области, където няма открити нови случаи, правени ли са тестове? Доста очевидно е, че ако няма правени тестове, няма как и да бъдат установени нови случаи.

Организацията също здраво накуцва. Например в 107 училище, при положителни тестове на 5 учители от 60 човека персонал (8.3%) директорът се опитва да организира среща с РЗИ, вместо здравните чиновници вече да са го потърсили, при това не само за по кафе, а с конкретни указания за действия.  Ако здравните чиновници смятат, че нямат отношение към такива работи, да се измитат незабавно и да си намерят работни места, където може да правят нещо полезно. Хаосът при такива ситуации никога не води до нещо добро.

KTP

Както предположих в понеделник вирОза освен в неделя почива И на национални празници. От гледна точка на класическата вирусология само този факт е достатъчен да предизвика смях в залата и презрителни подмятания относно "пандемията", но пък от гледна точка на новомедицината това само потвърждава че става въпрос за супер страшен, нов, невиждан, хитър и коварен вирОз... 

TheOwl
снимка на TheOwl

Това е затишие пред буря. От днес Виваком пусна 5G в 27 области на България. 

Каспър

Не е 5G a 4G+ то не действа😁
Нещо нато ядрен реактор от ново поколение...правиш му "гьолче" и му туряш плюсче..
Срамота, по време на пандемия няма достатъчно болни...я някой да се затича, да помогне, инак как обстановката чак до края на ноември....

Nashenec

То от следващата седмица пускат и вузовете, а там нещата са доста по-различни от училищата. А и заразяването на 1 преподавател води до спиране не на клас, а на няколко потока - достатъчно е да води 3 различни предмета и поне 2 потока са карантина. А ако води и в друг ВУЗ - още карантина.

 

П.П. Преподавателите във ВУЗ нямат интерес да влизат очно в часове, защото повечето са достатъчно възрастни, а и заплатите им чувствително изостават от учителските. За пример - заплатата на първа година учител с бакалавърска диплома е доста по-висока от млад асистент (магистър) с 20 г. стаж: основна заплата за млад учител е 1085 срещу 850-900 лв. за ВУЗ (с всички добавки). А асистентът е преподавал на младия учител предната година (имам няколко примера затова).

Günter Wallraff

 

#НароднаМедия #АнтиСМРАД #ЗдравРазум

Маскарад в пощата.  https://www.youtube.com/watch?v=PLtwp2Of4Jw

25,078 views

•Sep 18, 2020

1.8K36SHARESAVE

Дежурния

Доста интересно развитие се наблюдава. Във Варна, от 6 новоустановени случая, 5 се оказват учители. В Пазарджик, единственият установен нов случай пак учител....

KTP

Е какво му  е интересното? Където търсим - там намираме! Ако започнем масово да тестваме примерно счетоводители със сигурност ще открием доста с положителни ПСР тестове... това интересно ли ще бъде? 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...и в нашето училище вече има болен ученик от ковид 19, с лека температура и главоболие...но училището си върви...само класа е карантиниран...

 

...доколкото подочувам при по-младите вируса удря в главата и причинява главоболие...при някои много силно...при други по-слабо...вируса не стига до белия дроб...

 

...препоръчват да не се пие витамин Ц при съмнения от вируса, защото сгъстява кръвта и може да се получи тромб...а тромба може да бъде фатален...

Aniki

препоръчват да не се пие витамин Ц при съмнения от вируса, защото сгъстява кръвта и може да се получи тромб...а тромба може да бъде фатален...

това с "вредата" от вит Ц при коронавируса мисля, че беше опровергано.  

Интервал

Докато търпим, тая схема с пЪндемията ще ния прожектират доста години. Свиквате ли с "Новото нормално" и "Большой резет"? Цовит-проповедниците и обективните медии ще ви помогнат да свикнете.

Хулиган

Тези негодници, ако ги оставиш, ще предпочетат да управляват населението зад недни врати, на които пише Arbeit macht frei!

Като не ги карантинирахме ние, когато му беше времето...

http://www.drago.info/index.php/2020/04/17/karantina/

Nashenec

Никой не иска живота да функционира нормално и затова не се вземат адекватни мерки. Маските не са адекватни мерки. Адекватно е това, което направиха испанците в Барселона и Мадрид (в университетските болници) - въздухът, навлизащ от помещения (вкл. коридорите) в климатичната система на болницата се стерелизира чрез преминаване през ултравиолетови облъчватели без йонизация на въздуха + намаляване на влажността преди изпускане на потока в помещенията на болницата. И докладваха, че няма пренасяне на зараза от едно отделение към друго (сравнете с нашата действителност). Препоръчаха го за университетите и училищата.

Изобщо не е толкова сложно да се направи в училищата и вузовете у нас, а и пари има няколко милиарда от Европа. Ако са искали за едно лято щаха да сложат такива системи поне по коридори и фоайета - времето за инсталация на 1 система е много по-малко от времето за слагане на 1 климатик. 

perperushka

Минаха си от реда почти всички. Кои клъстърно-дифузни групи останаха неовъртолени засега от "инфекцията"? Точно така - затворниците и бъдещите затворници, актьори, главни редактори на медии, един пехливанин със затлъстяване и курника Му... Какво стана със заразените доктори - оживяха ли, умряха ли... А как стои въпросът с гробарите, как сме със "заразените" при тях?

 

vetka
За гробарите не знам, обаче за сценичните работници, аранжиращи сцените с "ковидовите жертви", работата стои добре. Нямат физически претоварвания, тежестите на "жертвите" са като перца https://bastareport.com/wp-content/uploads/2020/05/20200531_232606_0000.png 😁
perperushka

 Нямат физически претоварвания, тежестите на "жертвите" са като перца

Не ми се мисли даже, ако трябваше да аранжират Кралев😁😂

vetka
Тестът колко е масата от малоумници в обществата продължава, резултатите са окуражителни за сатанистите. Въпреки че мина половин година от началото на Новото Нормално, проблясък на мисъл у стадото не се наблюдава. Всички обяснения и нагледни демонстрации, показващи че PCR тестовете са АБСОЛЮТНА ИЗМАМА (а върху тях се гради теорията на ковидизма!) не водят до някаква сериозна обществена реакция. Бее-е-е-е-е-е 🐑🐑🐑 ! Стадото реагира с индиферентно блеене. "Ами кво ся? Кво да направим? Кво зависи от нас?..." Това са реакциите от мнозинството. Единствено когато ковид диктатурата опре яйцето до собствените задни части, тогава засегнатите се възпаляват ! Които сме с ученици,че трябва да търсим някой да остане с тях в къщи. Които са търговци или ресторантьори, че трябва да хлопнат кепенците. Преди дни наш познат ресторантьор, който държи ресторант с половин век история, затвори ! Ресторантът беше реномиран, повечето клиенти винаги са му били чужденци и групи турист. Това лято пълна скръб... И така, всеки пъшка индивидуално но няма организиран обществен отпор. В Софето, гледаме, им изпускат пАрата с тези постановъчни протести /Отровеното Общество на чичко Шорош/ които като вземат властта ще ни докарат до абсурда да ...съжаляваме за герб и Тиквата. Пробуждане трябва.
PlaNed
снимка на PlaNed

Днес валят съобщения от Варна, Благоевград, Пазарджик, Сливен и др. 

Като заваля, че цяла ... есен!

Нали е есен. Сезонът се характеризира с чести превалявания...

За съжаление, тЕзи годинИ, така ще бъде и през зимата и пролетта. 

През лятото някои училища може да излязат във ваканция.

После, после ще свикнем и подобни "горещи" нЕвини ще се окажат свити в някой ъгъл.

deqerven
снимка на deqerven

Новините-в ъгъл, възрастните роднини-на друго място. Ама на кой ли му пука.... 

321

https://www.zerohedge.com/medical/no-medical-justification-emergency-measures-open-letter-100s-doctors-health-pros-urges-end

Milen Minchev
снимка на Milen Minchev

Никой не ви вярва как за толкова време няма една касиерка в магазин заразена или аптекарка всичко е цирк за едни пари

Влез или се регистрирай за да коментираш