Медия без
политическа реклама

МВР-шефът пръв си изкара лична карта с чип, който още не работи

В новите карти няма заложеното удостоверение за електронна идентификация, разкри депутатът Божидар Божанов

17 Юни 2024
Вътрешният министър показва новата си лична карта с чип, в която обаче електронната идентификация ще я има на следващ етап
МВР
Вътрешният министър показва новата си лична карта с чип, в която обаче електронната идентификация ще я има на следващ етап

Вътрешният министър Калин Стоянов се похвали, че пръв и с експресна поръчка си е изкарал лична карта с чип. Това стана още в първия ден, в който бе обявено въвеждането на т.нар. лични карти от ново поколение. В същото време стана ясно, че основното, за което са предназначени новите документи и чипа в тях - да има удостоверение за електронна идентификация, тепърва ще се въвежда.

Още сутринта Стоянов обяви в пост във Фейсбук, че от днес стартира издаването на личните документи от ново поколение и че той е подал вече заявление. Смяната на личната карта не е задължителна и всеки гражданин може да се възползва от услугата при изтичането на срока на валидност, пише още той. Веднага след това отбелязва, че новият документ, освен изображението, ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни.

По обяд Стоянов тържествено получи новата си карта, като закри местата, на които се виждат личните му данни.

Ще има нови документи за самоличност, като те ще съдържат биометрични данни, проблемът е само с експресната поръчка - ще може да се заяви такава, но документите ще могат да се получат само в София. Това обяви в Шабла вътрешният министър Калин Стоянов, цитиран от БТА.

"Първата лична карта е моята, за която сутринта подадох заявлението във формат "експресна поръчка". Новите лични документи съдържат много и реално по-сериозни защити. За първи път има и биометрични данни – пръстови отпечатъци от двете ръце. С новата лична карта ще има възможност и за електронна идентификация след време", поясни той.

Министърът на вътрешните работи допълни: "Експресната поръчка струва 90 лв. И трябва да е готова в рамките на работния ден. Продължаваме с обикновена бърза и експресна поръчка, като цените остават същите до края на годината, но от 2025 г. предстои актуализация на цените. Всеки гражданин има възможност да си ползва старта лична карта. Отпада възможността за безсрочна лична карта, така че всеки, навършил 70 години, може да прецени дали личната му карта да бъде с продължителност 10 или 30 години."

Депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов обаче разкри в Туитър, че на практика новите лични карти нямат удостоверение за електронна идентификация. 

"Издаването на новите лични карти започвало от днес. Това добре, обаче в съобщението по медиите прави впечатление, че удостоверение за електронна идентификация в чипа щяло да има "на следващ етап". Т.е. на практика МВР (пак) няма да спази Закона за електронната идентификация. 8 години след приемането му през пролетта на 2016 г.", написа Божанов.

 

Стоянов е готов да остане вътрешен министър и при редовен кабинет

По отношение на това дали има предложение да остане на поста си като министър, Стоянов каза, че България има огромна нужда от редовно стабилно правителство, което да продължи да реализира приоритетните национални политики.

"За момента аз нямам предложение, не съм разговарял с никого, ако евентуално получа такова предложение, аз и моят екип сме готови да довършим това, което сме започнали, а те са доста неща", коментира Стоянов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата