Медия без
политическа реклама

МВР пуска новите лични карти с чип до края на годината

Няма да е задължително за гражданите да подновят веднага личните си документи

05 Апр. 2023
Илияна Димитрова

Българските граждани ще могат да подновят старата си лична карта с нова, която е с вграден чип. Това каза на брифинг зам.-вътрешния министър Моника Бийчър. "Много от дейностите ще бъдат реализирани по-кратки от предвидените срокове. Няколко вида документи ще има възможност да бъдат издавани до края на 2023 г. Те са свързани с личната карта и с картата за пребиваване", заяви тя пред журналистите.

По нейни думи, през последните няколко месеца се компенсира забавяне с години. Проектът ще промени начина по който ще бъдат издавани документите, самата визия и дизайн. Към днешния момент е актуализирано и мобилното приложение за личните документи. 

Представителят на консорциума, който ще изпълни проекта, Злати Петров заяви, че с новите документи преминаваме от децентрализиране на системата към централизиране. Повишава се нивото на защитата на българските документи за самоличност на световно ниво. Един от основните аспекти на проекта е и въвеждането на електронна идентификация", посочи той. Срокът за изпълнение на проекта е 19 месеца, като в края на периода те трябва да са въведени в експлоатация. Ще се изгради изцяло нова сграда, където ще бъде разположена системата и друга сграда, в която ще се помещава административния екип.

От вътрешното министерство са категорични че българските граждани не трябва да се притесняват за защитата на чипа, която е на четири нива. Той не може да бъде отключен от свободно преминаващи граждани, така че да ти откраднат самоличността. Силовото ведомство не планира кампания за мосово подновяване на личните карти с нови. В момента, в който изтече срокът на личната карта, ще може да издадете нова с чип. 

Първоначално ще бъдат доставени 1 млн. бланки за паспорти и 2,8 млн. за лични карти. Производственият център е сертифициран по всички стандарти за ниво на защита. Ще предоставим всички консумативи, необходими за персонализация на личните документи, обясниха от Консорциума.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

лична карта, чип