Медия без
политическа реклама

Белият дом отпусна 285 милиона долара за цифрови близнаци за чипове

Pixabay

Администрацията на Байдън приема кандидатури за финансиране на нов проект по Закона за наука и полупроводникова индустрия (CHIPS and Science Act). В случая те ще са за институт, разработващ цифрови близнаци за чипове, а сумата, която ще бъде отпусната е в размер на 285 млн. щ. долара.

 

Целта на инвестицията е да се ускори проектирането и инженеринга на чипове чрез иновативната технология digital twin (цифров близнак), което ще повиши националната сигурност на САЩ.

 

Цифровите близнаци са усъвършенствани софтуерни модели на реалния свят - например на хардуер (в случая процесори), но също и на автомобили, сгради, цели градове или дори на човешкото тяло. Те могат да спестят време и пари, повишавайки ефективността на много процеси. Виртуалните клонинги позволяват също на инженерите да предвиждат проблеми и да коригират проектите си преди началото на производството им.

 

Финансирането е част от 39-те милиарда щ. долара, заделени за научноизследователска и развойна дейност в областта на полупроводниците в рамките на CHIPS and Science Act от 2022 година. САЩ вече отпуснаха милиарди под формата на стимули за производство по този закон на американски, корейски и тайвански компании.

 

Според правителството, средствата по новия проект ще бъдат изразходвани за изследвания на цифровите близнаци, създаване и поддържане на общи цифрови съоръжения и обучение на служители. Администрацията на Байдън иска да избегне сценарии като зависимост от чуждестранни конкуренти, които могат да повлияят на националната сигурност на Америка (тъй като американската армия все повече разчита на модерни технологии), както и да постигне икономическа независимост и контрол върху веригата за доставки.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

digital twin, чип, процесори