Медия без
политическа реклама

Още един пациент ще получи мозъчен имплант от Neuralink

neuralink

Биотехнологичната компания Neuralink, основана от милиардера Илон Мъск, получи разрешение да имплантира чип в мозъка на още един пациент. Това ще бъде втората подобна операция, след като миналата година Ноланд Арбо стана първият човек, получил мозъчен имплант от Neuralink и научил се да контролира компютърен курсор с негова помощ.

 

Припомняме, че наскоро стана ясно, че някои от електродите на импланта на Арбо "са се отдръпнали от мозъка му", което е довело до проблеми с функционирането им. Вследствие на това той е изгубил част от възможностите си, голяма част от които вече са възстановени с помощта на софтуерни актуализации.

 

От Neuralink съобщават, че при втората операция, която е планирана за следващия месец, електродите на импланта ще бъдат поставени по-дълбоко в мозъка на пациента, за да се предотврати разместването им. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) е одобрила промяната.

 

Основаната от Илон Мъск компания разработва технологии за мозъчно-компютърни интерфейси (BCI), които могат да четат мозъчните сигнали и да ги преобразуват в действия или команди. Екипът ѝ се надява, че BCI устройствата могат да се използват за подобряване живота на хората с парализа, увреждания на гръбначния мозък и други тежки двигателни нарушения. Повече от 1000 души вече са се записали за участие в изпитването.

 

Ключови думи:

Neuralink, чип, втори пациент