Quantcast

Медия без
политическа реклама

Neuralink не получи право да тества чип в човешки мозък

02 Март 2023
Pixabay
FDA отказа разрешение, защото поставянето на чип не е безопасно за мозъчната тъкан

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) не разреши на Neuralink да тества инвазивен интерфейс (микрочип, имплантиран в човешкия мозък, за управление на външни устройства чрез мисъл) върху хора. Това съобщи Ройтерс, като се позова на седем настоящи и бивши служители на Neuralink. Искането за разрешение за такива изследвания бе направено от контролираната от Илон Мъск компания в началото на 2022 г. Самата компания никога не е съобщавала за опити да поиска такова разрешение, съобщи БГНЕС.

Регулаторът е изброил няколко причини за отказа. Според служители на компанията основните опасения на FDA са свързани с безопасността на литиевата батерия на устройството, възможната миграция на миниатюрните проводници на импланта към други области на мозъка и въпросите дали устройството може да бъде отстранено, без да се увреди мозъчната тъкан.

Още през ноември миналата година Илoн Мъск заяви, че компанията му се подготвя за тестове на чипа върху хора и те трябва да започнат още тази пролет. В същото време Мъск заяви, че повечето от документите, необходими за одобрението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата, вече са налице. 

 

Ключови думи:

Neuralink, FDA, чип, мозък