Медия без
политическа реклама

Първият пациент с Neuralink в главата си разказва как имплантът е променил живота му

29-годишният американец Ноланд Арбо, който е парализиран от врата надолу след катастрофа през 2016 г., разказа как имплантът Neuralink в мозъка му е променил живота му. Според него качеството му на живот се е подобрило значително след операцията, за която съобщиха от Smartage.bg. "Устройството в крайна сметка ми позволи да стана по-независим", каза първият в света пациент с Neuralink в главата.

Арбо разказва, че имплантът се свързва с компютъра му чрез Bluetooth с помощта на приложението Neuralink. Той признава, че понякога използва импланта от 7 до 23 ч., но това не е досадно и изобщо не се усеща като работа. От четири до осем часа на ден Арбо прекарва с екипа от специалисти по мозъчно-компютърен интерфейс в Мериленд. Той обаче също така може да използва компютъра с импланта за лични нужди.

"Използвам го, за да изпращам съобщения на хора в X, да използвам Instagram, да отговарям на имейли, да играя компютърни игри, да чета комикси онлайн и да влизам в уебсайт, за да уча японски. Използвах го и за да резервирам хотел, за да посетя централата на Neuralink", разкрива Арбо.

Мъжът също така призна, че веднъж е заспал, докато е използвал компютъра чрез импланта, и докато е спял, курсорът е продължил да се движи и да натиска бутони. "Заспах за около пет минути, а когато се събудих, на компютъра бяха отворени около 10 различни приложения. За да се предотврати това, курсорът може да бъде изключен, но в този случай не го направих", добавя Арбо.

Ноланд Арбо обяснява, че имплантирането на чипа му е позволило да възстанови връзката си със света, приятелите и семейството. "Направи ме по-добър в писането на текстови съобщения и по-добър във взаимодействието с хората, например в социалните мрежи", разказва той.

Арбо също разказва и за проблеми с импланта. Месец след операцията той забелязал, че устройството почти напълно е загубило своята функционалност: повечето от електродите, имплантирани в мозъка му, са отслабнали и са спрели да отчитат сигналите, необходими за превръщането на мислите в движения на курсора. "След операцията бях в подем, но след това всичко се разпадна. Беше наистина трудно. Плачех", казва Арбо в интервю.

Той каза, че специалистите от Neuralink не са взели предвид, че човешкият мозък може да се движи толкова много вътре в черепа. В случая на Арбо движението на мозъка е било три пъти по-интензивно, отколкото компанията е очаквала. В резултат на това само около 15 % от нишковидните електроди, имплантирани в моторната кора, са останали на мястото си. По-късно инженерите на Neuralink частично възстановяват функционалността на импланта без повторна операция. Те изключили електродите със слаб сигнал и се съсредоточили върху тези, които произвеждали силен сигнал.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Neuralink, Арбо, Ноланд Арбо