Медия без
политическа реклама

Чипираната маймуна на Мъск играе видео игра

10 Апр. 2021
Илън Мъск
БГНЕС
Илън Мъск

Стартъп компанията за мозъчни чипове на милиардера предприемач Илън Мъск пусна в Туитър кадри, на които се вижда как маймуна играе видеоигра, след като в мозъка ѝ е имплантирана нова технология.

В триминутното видео маймуната Пейджър се учи да управлява компютър с мозъчната си активност. Отначало използва джойстик. Текстът към видеото обяснява, че Пейджър има две устройства Neuralink, имплантирани в мозъка му. Докато  играе, глас зад кадър обяснява, че устройствата на Neuralink четат мозъчната активност и тази активност се декодира от компютър. Когато екипът изключвa джойстика, Пейджър продължава да играе играта благодарение на мозъчния имплант, предава БГНЕС.

Monkey plays Pong with his mind https://t.co/35NIFm4C7T

— Elon Musk (@elonmusk) April 9, 2021

''Продуктът на Neuralink ще позволи на хората с парализа да използват смартфон с ума си по-бързо, отколкото хората, които използват палците си'', написа Мъск в Туитър.

Neuralink работи, като записва и декодира електрически сигнали от мозъка, използвайки повече от 2000 електрода, имплантирани в области на моторната кора на маймуната, които координират движенията на ръцете. ''Използвайки тези данни, ние калибрираме декодера, като математически моделираме връзката между моделите на нервна активност и различните движения на джойстика, които те произвеждат''.

Съоснованата от Мъск през 2016 г., базирана в Сан Франциско компания Neuralink има за цел да имплантира безжични мозъчни компютърни чипове, за да помогне на хора с неврологични състояния като болестта на Алцхаймер, деменция и увреждания на гръбначния мозък.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Илон Мъск, Neuralink