Медия без
политическа реклама

Neuralink ще постави чип на човек на живо

22 Юни 2023
ЕПА/БГНЕС

Най-богатият човек на планетата - Елън Мъск, заяви, че неговата стартираща компания за мозъчни чипове Neuralink ще излъчи на живо първата операция за имплантиране на човек по-късно тази година, като позволи на избрани медии да наблюдават процедурата. Мъск направи това изявление на конференцията Viva Technology в Париж. 

Технологичният милиардер заяви, че първият човек, на който ще бъде поставен мозъчен имплант, ще бъде пациент с тетраплегия или параплегия и процедурата ще се проведе "по-късно тази година". Това означава, че първите изпитания ще включват функции като възстановяване на способността за движение на крайниците. Тетраплегията се характеризира с пълна или частична парализа на горните и долните крайници. При параплегията има увреждане на гръбначния мозък, което води до парализа на долните крайници.

Мъск, заяви, че операцията ще бъде предавана чрез уебкаст, но не уточни дали уеб-предаването ще бъде достъпно за обществеността, в реално време или на по-късна дата.

През 2020 г. Neuralink излъчи на живо невронните движения на прасе на име Гертруда, а през 2021 г. компанията чипира 9-годишния макак Пейджър, който демонстрира как играе Понг с джойстик.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) даде на Neuralink одобрение за провеждане на клинични изпитвания върху хора с помощта на хирургически робот едва миналия месец.

"Набирането на кандидати за нашето клинично изпитване все още не е започнало. Скоро ще обявим повече информация за това!", съобщава в същото време Neuralink. 

Ключови думи:

Neuralink, чип, Илон Мъск