Медия без
политическа реклама

Мъск набира хора за тестване на мозъчен имплант

Компанията Neuralink започва клинични проучвания с парализирани и болни от склероза

21 Септ. 2023
БГНЕС

Стартъп компанията на Илон Мъск - Neuralink, която разработва мозъчен имплант, започна да набира хора за клинично проучване. Целта е да свърже човешкия мозък с компютър, като тества технологията си върху хора с парализа, съобщи BBC. 

Чипът ще позволи на човека да управлява компютърен курсор или да пише, използвайки само мисли. Neuralink спечели одобрението на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за първото си клинично изпитване върху хора през май. Одобрението на FDA представлява "важна първа стъпка, която един ден ще позволи на нашата технология да помогне на много хора", каза Neuralink. Компанията е потърсила одобрение да имплантира устройствата си на 10 души. Окончателно договореният брой не е известен.

Очаква се клиничените проучвания върху хора да продължат 6 години. Ще бъде използван робот за хирургично поставяне на 64 гъвкави нишки, по-тънки от човешки косъм, върху част от мозъка, която контролира „намерението за движение“, обяснява компанията. Те позволяват на експерименталния имплант N1 на Neuralink - захранван от батерия, която може да се зарежда безжично - да записва и предава мозъчни сигнали към приложение, което декодира как човекът възнамерява да се движи.

Хората могат да се класират за изпитването, ако имат квадриплегия поради нараняване или амиотрофична латерална склероза - заболяване, при което нервните клетки в гръбначния мозък и мозъка се дегенерират. В тази технология Мъск вече има конкуренти с опит от близо две десетилетия. Базираната в Юта Blackrock Neurotech имплантира първия си чип през 2004 г. Precision Neuroscience, създадена от съосновател на Neuralink, също има за цел да помогне на хора с парализа.
Съществуващите устройства вече дават резултати. В две отделни научни изследвания в САЩ имплантите са използвани за наблюдение на мозъчната активност, когато човек се опитва да говори, което след това може да бъде декодирано, за да му помогне да общува. Д-р Адриен Рапо, научен сътрудник в лабораторията за невронни интерфейси в Imperial College London, каза пред BBC, че „Neuralink без съмнение има предимство по отношение на имплантирането“, тъй като тяхната процедура е автоматизирана. Но д-р Рапо, който също е съосновател на стартиращата компания за невронни импланти Mintneuro, каза, че не е ясно как техният метод за преобразуване на мозъчни сигнали в полезни действия ще се справи по-добре от този, използван от Blackrock Neurotech например, и дали е в състояние да остане точен и надежден във времето, „известен проблем в областта“.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Neuralink, имплант, чип