Медия без
политическа реклама

Да туитваш с чип в мозъка

12 Яну. 2022

Компания, която произвежда и инсталира невронен компютърен интерфейс в мозъка, обяви, че пациент със заболяване на нервната система, което го е оставило неподвижен, вече може да публикува в социалните мрежи само с помощта на мисълта си.

62-годишен австралиец с диагноза амиотрофична латерална склероза - заболяване, което причинява парализа - вече е в състояние да комуникира с ума без никаква мускулна активност, съобщиха от компанията "Synchron", която произвежда и инсталира тези електронни чипове.
„Нямам нужда от клавиатура или гласови команди. Написах този туит само с моите мисли“, се казва в публикацията в Twitter на Филип О'Кийф, която беше разпространена и през профила на главния изпълнителен директор на „Synchron“ Томас Оксли.
Публикацията е написана безжично, чрез мислите на О'Кийф. След прогресивна парализа, причинена от амиотрофична латерална склероза, миналата година в мозъка му беше имплантиран неврон-компютърен интерфейс "Stentrode". Имплантът, предназначен да позволи на пациента да контролира безжично цифрови устройства само чрез мисли, се имплантира през югуларна вена, за да се избегне отварянето на черепа.
„Сега с мислите си мога да избирам къде искам да щракна върху компютъра, мога да изпратя имейл, да проверя банкова сметка, да пазарувам онлайн и да изпращам съобщения до света чрез Twitter“, споделя Филип О'Кийф пред компанията.
Пациентът също така заявява, че тази невероятна система изисква много упражнения, но след като се усвои, става напълно естествена.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

чип, мозък