Quantcast

Медия без
политическа реклама

Учени потвърдиха гама активност в мозъците на умиращи

Не е ясно обаче какво я предизвиква

02 Май 2023

Учени от Мичиганския университет в САЩ са открили необичайна вълна от активност в мозъците на двама души, докато са умирали, което може да е обяснение за феномена на преживяванията близо до смъртта (Near deatx Experience – NDE).

Все още нямаме много информация какво точно се случва в мозъка в последните моменти от живота ни. Миналата година за първи път експертите записаха подробно мозъчните вълни на умиращ човек и отбелязаха пик в един конкретен тип мозъчна активност - гама вълни.

В новото проучване учените също така наблюдават подобен прилив на краткотрайна гама активност при двама от четирима пациенти, чиято поддръжка на живота е била изключена, съобщава Science Alert .

От 2013 г. неврологът Джимо Борджигин и колегите му търсят паралели между последните моменти на човешкия мозък и резултатите от експерименти върху плъхове, предизвикани в сърдечен арест. Те вярват, че тези преходни проблясъци на мозъчна активност, които се появяват, когато субектите вече очевидно не осъзнават какво се случва около тях, биха могли да обяснят феномена NDE.

Екипът анализира смъртните случаи в отделението за невроинтензивно лечение от 2014 г. насам в болницата на университета в Мичиган. При двама от четиримата пациенти в кома, които починали, докато лекарите все още наблюдавали състоянието им след инфаркт, ЕЕГ записите разкрили силен изблик на гама вълни, които започнали от една част от мозъка, но после се разпространили в двете полукълба.

Експерти потвърдиха, че това не е резултат от външна намеса, поради което учените смятат, че това са последните изблици на осъзнаване на околната среда. А именно, първоначалната вълна от гама вълни се намира в областта на мозъка, която се счита за център на така наречените "невронни остатъци от съзнанието".

Необходими са допълнителни изследвания

Подобен модел на активност се наблюдава по време на сън и при пациенти с гърчове, които съобщават за халюцинации и преживявания извън тялото. Тази част от мозъка включва сензорни зони, което може да обясни защо преживяванията близо до смъртта, за които хората съобщават, са толкова ярки.

Комуникацията между мозъчните полукълба също се смята за важна за припомнянето. Нито един от наблюдаваните пациенти не е оцелял и не може да каже какво точно е видял, почувствал или преживял в последните си мигове от живота.

Не всички експерти обаче са убедени, че преживяванията извън тялото са свързани с краткосрочната среща със смъртта и смятат, че това може да е по-скоро неврологична реакция на липса на кислород в мозъка.

Това не отричат ​​дори учените, работили по новото изследване.

„Не можем да изключим възможността тези гами вълни да са знак за патологичен процес, специфичен за фазата на умиране и да не е свързана със съзнателна обработка“, пишат Борджигин и колегите му.


 

Ключови думи:

гама лъчи, мозък