Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР обяви спецоперация в цялата страна заради разстрела на Къро

Прокуратурата се самосезира за мафиотското убийство, но чакала Външно министерство да даде информация

26 Май 2023Обновена
Туитър
Мястото на разстрела бе блокирано с часове

Със заповед на главния секретар на МВР е започнала специална операция в цялата страна срещу представители на престъпния свят, които са способни на престъпления като убийството на българина Красимир Каменов-Къро в ЮАР. Това съобщи пред журналисти вътрешният министър Иван Демерджиев.

МВР е предприело действия по официални канали да придобие цялата инфомрация по случая с разстрела. "Имаме уверение, че ще бъде допуснат наш представител, който да се запознае с разследването", добави Демерджиев. Той припомни, че през 2018 г. в ЮАР е имало сходно убийство на български гражданин и неговата съпруга. Изяснява се дали има връзка между двете престъпления.

Министърът намекна още, че убитият Къро е бил общ враг на "полицитици и магистрати, които сега воюват". "Тези хора дължат обяснение как и защо се стигна до убийството на този човек. Ясно е за кого говоря", посочи Демерджиев.

Само часове по-късно, прокуратурата обяви, че се е самосезирала със случая в Кейптаун. "Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с изнесени в различни медии данни за убити български граждани на 25.05.2023 г. в Кейптаун, Република Южна Африка", написаха в официално съобщение от държавното обвинение. "Очаква се официална информация по случая чрез Министерство на външните работи на Република България, след което ще бъдат предприети съответните действия в рамките на компетентността на СГП", добавят от прокуратурата без да посочват изобщо какво имат намерение да предприемат.

РАЗСЛЕДВАНЕТО

Полицията в Кейптаун търси мотиви за мафиотския разстрел на издирвания от Интерпол с червена бюлетина на Интерпол Красимир Каменов-Къро. Това се разбра от изявление на говорителя на местната полиция Малкълм Поджи. От него стана ясно, че почти по едно и също време е застреляна и жена, която се е движела близо до съда. До нея са се приближили въоръжени мъже, които са я разстреляли. От полицейские съобщения не става ясно дали има или се търси някаква връзка между двете убийства. На този етап не са известни мотивите и за двете стрелби, казва Поджи.

Красимир Каменов-Къро, съпругата му и още двама души от обслужващия персонал - икономка и бодигард, бяха разстреляни в къщата им в много богатото предградие Констанция в Кейптаун. Разстрелът има почерка на мафиотско, добре организирано убийство, като се има предвид че мястото е строго охранявано и е наситено с много камери.

В четвъртък, местната полиция обяви, че е извикана сутринта в 8.20 ч., по сигнал за четири трупа с огнестрелни рани. На място са намерени телата нав две жени и двама мъже на възраст между 40 и 50 години.

„Информацията, която идва от ЮАР, е прекалено ограничена и няма много изнесени факти и предположения. И това е съвсем нормално. Искам да отбележа един малък факт. Само ще дам пример с кадрите, които показахте по телевизията от огледа на местопроизшествието. Колко криминалисти бяха там? Един-двама с бели костюми и никакви други хора не се виждаха. А колко хора бяха на опита за взрив у нас?”. Това коментира по Нова тв бившият шеф на отдела за разследване на убийствата в националната полиция Ботю Ботев. Той даде да се разбере, че знае за Къро и от работата си.

По думите му на този етап е изключително трудно да се правят каквито и да било изводи. „Бизнесменът по прякор Къро е една от известните фигури още от юношеските си години. Прекалено богата информация има за него в България", каза Ботев. Според него, Къро "и още едно момче - Таки" са навлезли заедно в бизнеса. "Двамата са на една и съща възраст и са приятели. Те дълго време бяха ученици и придобиваха опит под ръководството на Методи Методиев-Мето Илиенски”, коментира още Ботев.

Красимир Каменов-Къро и съпругата му са разстреляни в къщата им в много богатото предградие Констанция в Кейптаун, съобщават БНТ и БТВ.   Източници на "Сега" потвърдиха информацията. Според тях убити освен Каменов и жена му са и двама души от обслужващия ги персонал.

"След Илиенския, дори преди неговото отвличане, те вече бяха под ръководството на Жоро Илиев. И продължиха по този път. След убийството на Илиев вече бяха придобили опит, имаха и връзките", коментира Ботев. Той обясни, че между двамата приятели възникнали съществени противоречия, които ги разделили. „В момента са в една война”, твърди криминалистът.

Каменов бе задочно обвинен от Софийска градска прокуратура като поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР, който бе показно разстрелян в София в началото на 2022 г.

През април тази година той беше пуснат за издирване с червена бюлетина от "Интерпол". 

Задочното обвинение на Къро дойде 10 дни след зрелищната пресконференция на главния прокурор Иван Гешев, по време на която Каменов беше посочен сред заговорници срещу главния прокурор. Прокуратурата разпространи записи, намерени на флашки в дома на обвиняем, и обяви, че един от разговарящи е точно Къро.