Quantcast

Медия без
политическа реклама

Задържаха бизнесмен, свързан с Къро и обявен от Гешев за заговорник

31 Окт. 2023
БГНЕС
Иван Гешев и Борислав Сарафов разказват за организирана престъпна група

Задържаха бизнесмена Тони Иванов, по-известен като Тони Парфюма, съобщава БНТ. Името му е свързвано с разстреляния в ЮАР Красимир Каменов - Къро и с разследването на организирана група, за която съобщи бившият главен прокурор Иван Гешев през март т.г.

От няколко месеца Иванов бе обявен за издирване с Европейска заповед за арест.

Испания отказа да предаде на българската прокуратура един от сочените от прокуратурата като заговорници срещу главния прокурор Иван Гешев и други магистрати.

"Сега" припомня:

Преди половин година, Испания отказа да предаде на българската прокуратура Иванов, който бе един от сочените от прокуратурата като заговорници срещу тогавашния главен прокурор Иван Гешев и други магистрати. Това съобщи тогава организацията "Антикорупционен фонд" във Фейсбук, като цитира акта на испанския съд и пусна факсимиле от него.

Съд в Мадрид е отказал изпълнението на издадената от Софийската градска прокуратура (СГП) европейска заповед за арест за Тони Иванов. Той се прочу покрай медийни изяви на ръководството на прокуратурата като едно от лицата, които според Гешев и подчинените му тогава - един от които сегашния и.ф главен прокурор Борислав Сарафов, заговорничат, за да дискредитират институциите у нас и да отстранят висши магистрати и полицейски служители. Прокуратурата го сочи за посредник в престъпния сговор. Целият сюжет беше преразказан и от близката до Гешев Камара на следователите, която прати писма по темата до редица европейски и американски институции.

Испанският съд мотивира тогава отказа си да изпълни заповедта за Иванов с това, че няма съдебен контрол върху нея, както регламентира тълкуване на Съда на ЕС, но решението хвърля и светлина върху това какви са аргументите на прокуратурата за ареста, обяснява АКФ.

Иванов беше арестуван от испанската полиция в началото на април, но мадридски съд е отказа да изпълни искането на българските власти и го освободи.

Оказа се, че Иванов не е търсен заради сюжета за заговор, който прокуратурата лансира в последните седмици. Той е обвинен за изнудване чрез заплахи на три лица да продават имот и да връщат заеми, както и за притежание на 70 г кокаин, намерен при претърсване на жилището, в което е бил под наем. За изнудването прокуратурата твърди: "заплашил пострадалия К. с опасни последици, ако откаже да продаде имота си, като му казал "Чакай отчуждаването през април тогава!" или "заплашил К. с настъпване на общественоопасни последици, като му казал "Ние не сме просто никой. Помисли си", като търсеното лице (Иванов, б.а.)искал да принуди пострадалия да продаде имот".

 

Още по темата