Медия без
политическа реклама

Демерджиев навърза атентата срещу Гешев и разстрела на Къро

Ангел Христов от Братя Галеви не се е прибрал, за да почине до близките си, коментира бившият вътрешен министър

15 Юни 2023
Илияна Димитрова
Иван Демерджиев

Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев допусна да съществува връзка между атентата срещу главния прокурор Иван Гешев и убийството на Красимир Каменов-Къро в Южна Африка. 

Разследването на атентата срещу Гешев не бива и не трябва да остане на трупчета. Разследването трябва да бъде доведено докрай и да се разбере кой стои зад този взрив и каква е причината за него, дали има връзка със смъртта на Красимир Каменов-Къро и Ангел Христов, подозирам че има такава връзка", заяви Демерджиев пред БНТ. 

Той поясни, че не вярва, че Ангел Христов, извеснтен като единият от Братя Галеви, да се е прибрал в България, за да почине до близките си. "Убеден съм, че Христов не е престоял дълго време в страната. Става въпрос за няколко дни. Минал е през шенгенска граница най-вероятно. Вероятно е минал през Гърция. Не е трудно човек с фалшив документ за самоличност да влезе", заяви бившият министър.

По негови думи издираваният бивш следовател Петър Петров - Еврото е създал връзки и се е превърнал в "октопод". "Няма данни някой служител на МВР да е помогнал на този човек да напусне страната", допълни Демерджиев. Според него няма оперативна информация къде се намир. Има данни за съмнително излизане на негови близки в посока Турция.

Демерджиев е категоричен, че този Висш съдебен съвет няма моралното право да избере нов главен прокурор. "Начинът, по който беше назначен и свален Гешев е много огледален. Това сега не беше процедура по отстраняване проведена обективно и редовно така че да се обезпечат правата, включително на г-н Гешев. Когато искаш да поправиш пороци в една система не можеш да ги поправиш със същите действия, с които си ги създал. Това не е началото на реформа, а продължение на проблемите в съдебната система. Отстраняването на Гешев беше важно, но начинът, по който беше направено, го опорочи. Тези, които го назначиха, отстраниха Гешев. Трябва да видим мотивите и доказателствата", заяви още бившият вътрешен министър.

Взривът, за който се предполага, че е насочен срещу главния прокурор Иван Гешев, дойде в труден за него момент - когато има някакво, макар и крехко, политическо съгласие за реформата в прокуратурата и за въвеждането на механизъм за разследването на обвинител №1.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?