Медия без
политическа реклама

МВР към Фандъкова: Паветата ще изчезнат след толкова протести!

13 Май 2022
Илияна Кирилова

Сериозно писмо с комични елементи прати днес зам.-директорът на столичната полиция ст. комисар Борислав Борисов до кмета Йорданка Фандъкова. Причината - многото протести и различни прояви в столицата през следващите дни. МВР сериозно се притеснява как ще удържа реда и моли столичното ръководство да прецизира събитията. А и намеква, че няма откъде да се вземат повече павета - защото на протестите, а и при движението на тежка техника, те се къртят или чупят.

На 15 май, неделя, в София са планирани полумаротон с около 1000 бегачи, велошествие с 600 участници, както и финалът за Купата на България между "ЦСКА - София" и "Левски" - продадени са 40 000 билета. Освен това са предвидени и три протеста - срещу кабинета, за мир, неутралитет и т.н. За всички тези събития уведомленията дошли до 12 май, а полицията ангажирала служители от страната. Допълнително обаче станало ясно, че за 15 май се организира и протест на превозвачите - с участието на около 2000 тежкотоварни превозни средства и около 500 автобуса. А после ще има и други прояви.

"Участието на голям брой тежкотоварни превозни средства и автобуси би затруднило допълнително свободното придвижване на участниците в спортните мероприятия – предпоставка за възникване на множество сериозни конфликтни точки. Към тези аргументи СДВР припомня единодушно решение на Столичния общински съвет, на базата на което със заповед на министъра на културата жълтите павета в София са обявени за културно наследство и са класифицирани като културна ценност – културен ландшафт по смисъла на Закона за културното наследство. Паважната настилка е символ на централната част на столицата с повече от 100 години история, а нейното възстановяване е невъзможно. (...)  По данни на специалисти от БАН находището, от което произхожда материалът за производство на софийските павета, се намира в Будапеща, но то е изчерпано преди много години и заводът, който ги е произвеждал, вече не работи", пише на сайта си МВР.

 

Още по темата