Медия без
политическа реклама

МВнР потушава скандала със служебните паспорти с изцяло нова наредба

От 1 януари 2020 г. насам са издадени близо 2700 документа за пътуване зад граница

31 Дек. 2021
БНР архив

Министерство на външните работи предлага приемането на изцяло нова Наредба за служебните и дипломатически паспорти в опит за окончателното потушаване на избухналия преди две години и все още тлеещ скандал около издаването на тези документи, както и около лицата, които ги притежават. 

Всичко тръгна след разкритията, че избягалият в Дубай бизнесмен Васил Божков, както и дясната му ръка Георги Попов притежават служебни паспорти, издадени им от МВнР. Прокуратурата започна проверка. От медийни публикации стана ясно, че такива документи са раздавани безконтролно и на лица, за които няма никакво обяснение защо ги притежават. През март 2021 г. бяха приети промени в закона за българските лични документи, които трябваше да ограничат издаването на дипломатически и служебни паспорти.

Бизнесменът Вacил Бoжкoв и нeгoвата дясна ръка Гeoрги Пoпoв, кoитo ca издирвaни за участие в организирана престъпна група за пране на пари и прокуратурата иска да бъдат екстрадирани от ОАЕ, не ca нaпуcнaли за пocлeднo cтрaнaтa cъс cлужeбни пacпoрти, съобщиха за “Сега” от Миниcтeрcтвoтo нa

Сега се оказва, че след тези изменения всъщност са лъснали много празнини и несъответствия с действащите подзаконови документи. Затова и в правителствения портал за обществени консултации strategy.bg e пуснат за обсъждане проект за Наредба за условията и реда за издаване, връщане и съхранение на дипломатически и служебни паспорти.

"С наредбата се регламентира детайлно процедурата по издаване на дипломатически и служебни паспорти. По този начин се минимализира възможностите за злоупотреба с право и използване на привилегиите, които предоставят този вид паспорти и най-вече безвизовото пътуване в чужбина до всички трети страни, с които има сключени споразумения за освобождаване от изискването за виза на притежателите на дипломатически и служебни паспорти", пише в мотивите. Докладът е подписан от настоящия шеф на Външно министерство Теодора Генчовска.

 

Служители на спортни федерации, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, различни министерства, Агенцията по вписванията, главното мюфтийство, Комисията за защита на личните данни, КРС, АЕЦ "Козлодуй", асоциацията на туроператорите, Българската астрологична

С проектонаредбата се предлага само външният министър да издава и да подписва за дипломатически и служебни паспорти. Досега това можеше да прави и оправомощено от министъра лице. Така ще е ясно кой носи отговорността, ако има проблем, а не тя да се размива, както се случваше години наред.

В закона отпадна основанието за издаване на служебни паспорти на членовете на ръководствата на националните браншови организации и сдружения, които са юридически лица с нестопанска цел, и не са част от администрацията. До промяната 1/3 от постъпващите искания за издаване на такива паспорти бяха от тази категория лица. Същевременно това основание съществува в Наредбата, поради което продължава подаването на искания за издаване на служебни паспорти от тази категория лица, аргументират се от МВнР.

Ръководителите на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР), Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Служба „Военно разузнаване“ (СВР) бяха включени в кръга от лица, за които е налице законово основание получаването на дипломатически паспорт, но липсват в наредбата.
В отделен раздел се разписва изчерпателно и редът за връщане и съхранение на дипломатическите и служебните паспорти. С цел превенция на възможността за незаконосъобразно използване на паспортите и с оглед привилегиите, които предоставят този вид паспорти, е регламентирано задължение за определени категории лица за връщане и съхранение на издадените паспорти, чиято валидност не е изтекла.

От мотивите и от предварителната оценка на въздействие става ясно, че от 1 януари 2020 г. досега са издадени близо 2700 дипломатически и служебни паспорти, което оборва теорията, че промените в ЗБЛД са ги ограничили.

Статистическите данни за издадените дипломатически и служебни паспорти са, както следва:

- за периода 01.01.2020 -30.12.2020 г. - 392 бр. служебни паспорта и 627 бр. дипломатически паспорта.

- за периода 01.01.2021 - 01.10.2021 г. - 745 бр. служебни паспорта и 938 бр. дипломатически паспорта.

Увеличението на броя на издадените служебни паспорти през първата половина на 2021 г. се дължи на провеждането на избори за народни представители извън страната на 04 април 2021 г. и 11 юли 2021 г. и командированите в тази връзка от МВнР голям брой членове на СИК, обясняват от МВнР.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?