Медия без
политическа реклама

МВнР: Избягвайте струпвания в Германия, Франция и Белгия

20 Окт. 2023

Германия е поредната европейска държава, за която Министерството на външните работи днес предупреди българските граждани на нейна територия да бъдат бдителни. МВнР съветва да се избягват квартали, в които има засилено арабско присъствие, или места, където се провеждат демонстрации.

С ескалирането на военния конфликт между Израел и Хамас, много европейски градове бяха обхванати от демонстрации на арабски граждани срещу Израел и в подкрепа на Палестина. На места това води до размирици и заплахи от терористични атаки.

На 17 октомври в Брюксел въоръжен мъж откри стрелба срещу група шведски футболни фенове и уби двама от тях.

В тази връзка МВнР препоръча на българските граждани да не предприемат търпящи отлагане пътувания до Брюксел до промяна в нивото на терористична заплаха, а намиращите се вече в белгийската столица – да се въздържат от ненужни придвижвания в рамките на града и да бъдат изключително предпазливи, когато се намират на публични места.

Подобни препоръки бяха направени и за Франция. Българските граждани, намиращи се и пътуващи за Френската република, да проявяват повишена бдителност при посещения на обществени места, масови, спортни и културни събития, религиозни обекти, гари, летища, обществен транспорт, търговски центрове, музеи, образователни заведения и други застрашени обекти, се казва в съобщение на сайта на МВнР. Френското правителство въведе максималното трето ниво на плана за борба с тероризма „Вижипират“ („опасност от атентати“). Това ниво предвижда повишени мерки за сигурност на територията на цялата страна на обществени места и обекти на критичната инфраструктура.

Тези дни Дания наложи граничен контрол на сухопътната граница с Германия, както и на всички пристанища, които имат фериботни връзки с Германия. Засиленият граничен контрол ще продължи за период от шест месеца, съобщи датското правителство.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата