Медия без
политическа реклама

Министрите на ГЕРБ в оставка бяха депутати едва няколко часа

14 нови народни представители заеха днес местата им

16 Апр. 2021Обновена
Снимка: БГНЕС

Министрите в оставка от ГЕРБ, които вчера положиха клетва като народни представители, са били депутати само за няколко часа. На тяхно място Централната избирателна комисия е обявила с решения за избрани следващите в листите на партията. Става дума за 14 избраници.

Тези депутати положиха в петък клетва. Така от парламента засега излизат Томислав Дончев, Екатерина Захариева, Кирил Ананиев, Десислава Ахладова, Костадин Ангелов, Христо Терзийски, Петя Аврамова, Деница Сачева, Красимир Вълчев, Десислава Танева, Росен Желязков, Лъчезар Борисов, Теменужка Петкова и Красен Кралев.

На техните места днес се заклеха Христина Георгиева и Александър Миланов от листата от Перник, Зорница Михайлова от Добрич, Мирослав Аспарухов от Враца, от Кюстендил - Александър Паризов, Любомира Попова от Велико Търново и др.

"Вчера получихме писмо от председателя на Народното събрание, в което се казва, че министрите в оставка не трябва да бъдат в конфликт на интереси", коментира пред "Сега" говорителят на ЦИК Таня Цанева. По думите й затова членовете на кабинета са заменени със следващите в листите, докато не бъдат окончателно освободени от министерските постове.

По Конституция не може да си едновременно депутат и в изпълнителната власт.

След като бъде избрано ново правителство или бъде назначен служебен кабинет, тогава министрите в оставка се връщат в парламента, защото местата им се пазят. Това не важи за двамата зам.-министри Николай Нанков и Деница Николова, които си остават депутати. Те не подадоха оставка, защото на зам.-министри не се пазят местата в парламента.

Последвайте ни и в google news бутон