Медия без
политическа реклама

Мемориал на загиналите деца сблъска БСП с ГЕРБ и ДБ в София

Проектът е в Борисовата градина да има паметник на малките жертви между 1923 и 1944 г.

Идеен проект на паметника

В Столичния общински съвет се заражда конфликт заради предложение за поставянето на нов паметник в София. Той ще е „на децата, загинали по време на трагичните конфликти в България в годините 1923-1944 г.“, гласи формулировката на внесения доклад. Ако идеята бъде одобрена, монументът ще бъде изграден до езерото зад Братската могила в Борисовата градина. Искането се внася от групата на БСП, която застава зад предложението на инициативен комитет, създаден именно с цел изграждането за такъв паметник.

„В периода 1923-1944 година по насилствен начин губят живота си повече от 200 български деца, както и над 3000 еврейчета, починали при депортирането им от Егейска Тракия и Македония. Трябва да има място, където без разлика от личните си политически пристрастия да сведем глава и да поставим цвете с горест за онова, което възрастните са причинили на най-малките българи. Идеята е върху паметника, добре съчетаващ се със средата и с минимална намеса в нея, да има надпис: „Никога повече!““, пишат от БСП в мотивите си.

В инициативния комитет, създаден преди няколко години, влизат Анжел Вагенщайн, акад. Светлин Русев (вече покойник), проф. Валентин Старчев, Иво Хаджимишев, ген. Ангел Марин, космонавтът Георги Иванов, Велислава Дърева и др. Любопитното е, че на думи самите автори на идеята за мемориала не желаят към тях да се присъединяват политици и политически сили. Въпреки това групата на БСП в СОС вече се оформя като основна движеща сила за реализацията на проекта. В доклада се отбелязва, че в банковата сметка на комитета има събрани почти 40 000 лв. Проектът за паметника е дарен безвъзмездно от проф. Иван Славов, а мястото в Борисовата градина е избрано преди години от Светлин Русев. БСП отбелязва и че предложението е получило одобрение от арх. Атанас Ковачев, който е шеф на екипа, работещ върху Подробния устройствен план на Борисовата градина, както и от главния архитект на София Здравко Здравков.

Друго любопитно е, че първоначално предложението на инициативния комитет има по-различен вид. Между 2019 и 2020 г. то няколко пъти е разглеждано от експертен художествен съвет към Столична община. При внасянето си искането е за изграждане на „Паметник на децата, жертви на фашизма“, а определеното за него място е срещу Паметника на жертвите на комунизма при НДК. „Във връзка с това Художественият съвет счита, че трудно може да се приеме твърдението на авторите на идеята, че инициативата не е политическа и носи национален характер“, се казва в последното становище. След това инициативният комитет е преработил предложението си и то е внесено от общинските съветници от БСП. 

С гласовете на групите на ГЕРБ и „Демократична България“, които в други случаи рядко са на едно мнение, приемането на проекта за нов паметник бе отложено от комисиите по екология и по градоустройство в СОС. Мотивите бяха, че в преписката липсва становище на Националния институт за недвижимото културно наследство към Министерство на културата, тъй като в т.нар. историческа част Борисовата градина е под негова защита. От ГЕРБ посочиха и че не е приложена съгласувателната преписка с арх. Ковачев и че липсва виза от главния архитект на София и становище от споменатия експертен художествен съвет. От БСП възразиха, че според тях становище от НИНК не е задължително и че художественият съвет се е произнасял по темата три пъти, като само в едно от тях е бил против идеята за поставянето на паметника. Социалистите обаче смятат, че окончателното решение трябва да се вземе от СОС. Относно архитектурната виза Диана Тонова от БСП заяви, че тя следва да се представи след вземането на това решение. 

В крайна сметка обаче ГЕРБ и ДБ не приеха доводите и гласуваха за отлагането. Иво Божков от "Демократична България" заяви, че ще подкрепи доклада, ако върху монумента се изпишат имената на всички деца, чиято памет ще носи. Той поясни, че по този начин са оформени подобни мемориали в други страни. От БСП отговориха, че инициативният комитет все още издирва жертви, поради което списъкът може да стане още по-голям. От левицата заявиха, че не се отказват от предложението си за паметника и че ще внесат доклада отново.  

Още по темата