Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ловеч опитва да изтрие клеймото "предател" от поп Кръстю

Кметът Корнелия Маринова обаче не разрешава засега

06 Ноем. 2021НИКОЛАЙ ИВАНОВ
Община Ловеч
Така изглежда пространството в Ловеч, което е възможно да бъде кръстено на поп Кръстю

Изминалите няколко седмици бяха напрегнати в Ловеч в исторически контекст. Общинският съвет положи усилия докрай да изчисти името на поп Кръстю като предател на Левски, но кметът Корнелия Маринова попречи на усилията.

Става дума за кръщаване на площад на името на свещеника - малкото пространство пред сградата на Художествената галерия в квартал „Вароша". Съветниците гласуваха то да се казва „Свещеноиконом Кръстю Никифоров“, но Маринова изнамери мотиви, с които върна решението. При повторното гласуване мнозинство не събра нито предложението за отмяна на решението, нито за потвърждаване. Така казусът ще се реши съдебно.

Опитът за реабилитация на поп Кръстю тече от доста години. Ангажирани са местни общественици, политици, кампания води и Църквата. През 2003 г. бе сложена паметна плоча пред храма, където е служил свещеникът.  "Светлата му памет бе помрачавана 120 години", пише на нея.

Тогава, а и през 2013 г., се внасяха неуспешно предложения за кръщаване на площада. Идеята е не просто да бъде изчистено името на поп Кръстю, но и да се отчете ролята му в революционните и обществени дела. Сега нещата стигнаха докрай в общинския съвет, като членовете му записаха, че именуването на площада ще е "знак за зачитане на приноса на свещеника в борбата за църковна, национална и социална свобода, в усилията за просветното и духовното израстване на българина". А и че държавата и община Ловеч ще покажат, че не считат "името на свещеника за синоним на предателство, използвано от революционери и управници срещу Българската православна църква в продължение на 120 години". 

Кметът Маринова обаче счете, че не са питани заинтересовани организации и обществени среди.

Освен това през лятото бе проведена Национална научна конференция в Ловеч, на която са представени нови материали за Левски, чието отпечатване предстои. Кметът информирала съвета за конференцията, но при гласуването фактите от научния форум не били взети под внимание.

Немалко авторитетни учени смятат, че поп Кръстю е наклеветен за предател на Левски. Други се придържат към версията за предателството. За присъдата му в народната памет най-голяма роля изиграва литературата, най-вече - Иван Вазов със стихотворението "Левски".

Още по темата