Медия без
политическа реклама

Прокуратурата отказва експерти от Ловеч за смъртта в психиатрията

Вързаният 25-годишен мъж е загинал от задушаване в пожара, обяви обвинението

26 Окт. 2023
В Държавната психиатрична болница в Ловеч "лекуват" с нечовешки методи, показа проверка на омбудсмана.
БНТ
В Държавната психиатрична болница в Ловеч "лекуват" с нечовешки методи, показа проверка на омбудсмана.

Прокуратурата няма да ползва експерти от района на Ловеч за тройната медицинска експертиза, назначена в разследването на пожара, който избухна в държавната психиатрия в града и в който загина 25-годишен мъж, вързан в стая за изолация за наказание. Пациентът е бил вързан и изолиран часове наред, като са заобиколени всички правила, се разбра след проверка на омбудсмана.

Всъщност бруталният случай излезе наяве точно от доклад на омбудсмана, в който се обяснява, че в Държавната психиатрична болница в Ловеч "лекуват" с нечовешки методи. А днес прокуратурата в Ловеч обяви, че младият мъж, който е от Троян, е загинал от задушаване.

По разследването, образувано на 2 октомври, работи следовател от Окръжната прокуратура в Ловеч. Едва днес от Окръжната прокуратура в Ловеч излязоха с оскъдна информация по темата. Беше обявено, че са извършени няколко последователни огледа на местопроизшествието. Изготвена е съдебно-медицинска експертиза за установяване причините за смъртта на мъжа, според която той е починал от задушаване. Изискани са и всички относими по случая документи, разпитани са свидетели, се казва в съобщението.

В психиатричната болница в Ловеч "лекуват" с нечовешко и унизително отношение.

Назначената по делото тройна съдебно-медицинска експертиза е възложена на експерти от друг съдебен район, обяснява още прокуратурата.

От доклада на омбудсмана се разбра, че д-р Е., шефка на мъжкото отделение, където е възникнал пожарът, е съпруга на началника на отделението по Съдебна медицина в Ловеч. Д-р Е. не беше допуснала веднага експертите на омбудсмана, макар че е длъжна да им съдейства.

Прокуратурата чака заключението на комплексната пожаро-техническа и електротехническа експертиза.

"Предстоят допълнителни разпити на свидетели и анализ на събраните доказателства", обяснява прокуратурата и се зарича, че ако се съберат доказателства за извършени престъпления, виновните ще бъдат подведени под отговорност.

Във вторник "Сега" прати редица въпроси до прокуратурата, свързани със случая и с препоръките на омбудсмана към държавното обвинение.

Въпреки че държавните психиатрични болници са места за лишаване от свобода по смисъла на Конвенцията против изтезанията, те не се проверяват от органите на прокуратурата. Омбудсманът Диана Ковачева препоръча спешни проверки във всички държавни психиатрични болници на това как се прилагат принудителните мерки за физическо ограничаване. Тя настоява делото за пожара и смъртта на Г.Г. да се вземе на специален отчет от върховната прокуратура. А също и прокуратурата редовно да проверява психиатриите. На окръжния прокурор на Ловеч се препоръчва да прецени дали да не се ползват вещи лица от друг район.

От съобщението на прокуратурата в Ловеч се вижда, че е изпълнена препоръката за експертите. За другите препоръки обаче от държавното обвинение мълчат макар че случаят в Ловеч е просто поредната информация, че в държавните психиатрии се разиграват сцени като от филми на ужасите.

Омбудсманът има препоръки и към здравното министерство. Не е ясно обаче дали някой се е задействал по тях.

Практики в заведенията за психично здраве, каквито в Европа би трябвало да няма от повече от век, нечовешко и унизително третиране, което незабавно трябва да бъде спряно.
Европейски комитет за предотвратяване на изтезанията (КПИ) към Съвета на Европа предупреди България да спре да малтретира психично болните и най-сетне да реформира сектора, както се зарича от десетилетия. Днес КПИ излезе със специално публично изявление за България.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата