Медия без
политическа реклама

Срещу машината - поп Кръстю и Левски като побратими

Малка ловешка изложба има смелост да бори онова, което е непосилно за преборване

Поп Кръстю, Левски и другите революционери - фрагмент от картината, изобразяваща благославянето на съзаклятието.
диян иванов
Поп Кръстю, Левски и другите революционери - фрагмент от картината, изобразяваща благославянето на съзаклятието.

Може ли Левски и поп Кръстю да са подредени заедно на изложба като побратими? Как точно би изглеждала тя? Двата въпроса получават отговор в Ловеч. В храма "Успение Богородично" е подредена такава изложба. Там е служил дякон Игнатий, служил е Кръстю, църквата е свързана с основаването на Ловешкия революционен комитет.

Градът сам за себе си отдавна е "измил срама от челото" на Кръстю Никифоров. От 2003 г. е почетен с паметна плоча, от 2023 г. и с малък площад. Българската православна църква го защитава. Официално в науката към момента няма консенсус предавал ли е той Левски - счита се, че липсват сигурни доказателства - разбиране доста отвъд властвалата към 120 години доктрина. Като част от всичко това е и изложбата в "Успение Богородично". Поставена е преди 20 години, стои си там. Но определено малцина знаят за нея; дори посетителите трудно разбират какво точно послание отправя, защото рядко туристът е подготвен за сблъсък с големите исторически въпроси.

А изложбата, макар и малка (разположена е в предверието на църквата), иска да каже, че поп Кръстю трябва да бъде тачен наравно с другите революционери; не само не е предавал Левски, но има огромен принос през Възраждането. Представен е като виден борец за независима църква, духовен водач, цитира се изпълнено с уважение свидетелство на Феликс Каниц. Сочи се огромно доверие на Левски към Кръстю Никифоров, също и подкрепа на духовника към Апостола при революционните спорове. Конкретно за опровергаването на предателството като камък тежат изложените мнения на изтъкнати имена:

Николай Генчев: "Единствената истина, която засега е доказана документално и сигурно е, че Левски е бил предаден задочно от тези, които са били изправени пред Софийския съд във връзка с Арабаконашкия обир. Всичко друго, свързано с предателството, отразява боричканията около дялбата на великото наследство на Апостола".

Николай Хайтов: "Левски не е предаден от свещеник Кръстю Никифоров. Истината е, че залавянето е станало по непредпазливост. Свещеникът става жертва на една жестока клевета".

Димитър Панчовски, изследовател на живота на двамата: "Поп Кръстю няма никаква вина - нито пряка, нито косвена, за залавянето на Апостола"

Цитира се спътника на Левски по пътя за Къкрина Никола Цвятков - поп Кръстю не е замесен в среща в ханчето... Също и съпругата Мария поп Кръстева, че би предал децата си, вместо Левски...

Визуално най-въздействащи са две картини на художника Кирил Колев. На едната поп Кръстю благославя съзаклятието, редом с Апостола и другите съратници. На втората (eпичен образ) срязва клеветата. Поп Кръстю достоен човек? - Да, това иска да каже изложбата.

Каква точно е истината около залавянето на Левски няма как да се каже днес. "Липсват преки данни за предателство от поп Кръстю", обобщи пред "Сега" историкът Пламен Павлов, автор на книги за Левски. В турски документи се ползва понятието „мухбир“, отнасяно към свещеника. Павлов обаче обяснява, че то значи не само „доносник“; но и лице, имащо официални взаимоотношения с държавната власт - поп Кръстю е бил такъв в качеството на наместник на ловешкия владика. Знае се, че пръв Каравелов настървено пише за предателство от поп Кръстю, после Захари Стоянов... След Вазовото "Тоя мръсен червяк, тоя низък роб..." българските митология и психология са подпечатани завинаги.

Затова ловешката изложба, макар малка, неизвестна, е изключително значима със смелостта си -  удар в сърцето на онова, което "знаем за нас", "което ни изгражда" след Освобождението - удар в "сърцето на машината". Тя се бори с онова, което е непосилно да се пребори, търсейки истината и издигайки още една личност за уважение.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Васил Левски, поп Кръстю

Още по темата