Quantcast

Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ се отказа от делото за конфискация срещу Елена Йончева

Антикорупционната комисия настояваше за отнемане на имущество за 158 636 лв. от евродепутатката

БГНЕС
Елена Йончева

Антикорупционната комисия е оттеглила иска си за конфискация срещу евродепутатката Елена Йончева. Това видя "Сега" в деловодството на Софийския градски съд. Това се е случило преди седмица. Прекратяването е поискано и от защитата на Йончева, която цитира Тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 18 май тази година. С него беше постановено, че се конфискува само налично имущество с неустановен законен произход, т.е. няма как да бъде отнето нещо, което в края на проучвания от комисията 10-годишен период не е във владението на човек и не е преобразувано в друго имущество.

От определението на градския съд се разбира още, че КПКОНПИ трябва да плати на Йончева 1949 лв. разноски по делото. Решението на комисията да оттегли иска срещу Йончева е взето на 7 юни. "Сега" очаква отговори от комисията какви са мотивите й и дали има и други дела от началото на годината, по които е решено да бъде направен отказ от иска.

Делото за конфискация срещу Йончева беше заведено през 2021 г., когато комисията се ръководеше от Сотир Цацаров. Искът срещу Йончева беше на обща стойност 158 636 лв., формирана като сбор от сумите, теглени от банкомат и на каса от Йончева от нейни сметки, както и от сметки на дружеството "Офроуд" ООД в КТБ.

Производството за конфискация срещу Йончева следва повдигнатото й в първите дни на 2019 г. обвинение за пране на пари. През ноември 2018 г. като главен прокурор Цацаров поиска имунитета на Йончева, която тогава бе депутат от БСП. Тя сама се отказа от защитата, но през 2019 г. бе избрана за евродепутат и отново получи имунитет. Българската прокуратура поиска той да бъде свален от Европейския парламент, но ЕП отказа с разбиващи мотиви

В искането на Цацаров от ноември 2018 г. се обясняваше, че Йончева се разследва за пране на пари в особено големи размери. То е образувано по сигнал от народни представители. Спецпрокуратурата разследва извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ и прикривани чрез офшорна компания. Още тогава Йончева категорично отрече вина и обяви, че обвинението е политическа поръчка заради разкритията й и нейната работа като депутат.

Тогава тя написа на страницата си във Фейсбук: "Обвинението, че работейки в периода 2012-2014 г. в Тв7 съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е периодът, в който заснех поредица от документални филми за войната в Сирия и действията на ислямистките организации в Алепо, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и началото на гражданската война. Филмите са излъчени, а техниката за тяхното заснемане и монтаж, както и за репортажите в пряк ефир, е налична. Правителството и Б. Борисов започнаха да използват създадената и контролирана от тях Специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат тези, които показват как Шайката - тази организирана престъпна група, разграбва България. Това няма да ни спре".

Определението на градския съд за прекратяването на делото не е окончателно и може да се атакува пред апелативния съд. Едва ли обаче Йончева, чиято защита също искаше прекратяването, ще оспори съдебния акт.

ПРОВАЛ

Междувременно bird.bg съобщи, че КПКОНПИ е загубила дело за конфискация на стойност 2 853 693 лв., водено срещу Христо Гебрев, който е син на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и заедно с него стана жертва на опита за отравяне през 2015 г., за който прокуратурата така и не изправи никого на съд. Производството за конфискация срещу него започва, след като през 2017 г. спецпрокуратурата го обвинява като участник в престъпна група за пране на пари, организирана от баща му. Този казус така и не е стигнал до съда.

Дело за конфискация се води и срещу Емилиян Гебрев, по което синът му също е ответник. По него има насрочено заседание за утре.

Още по темата