Quantcast

Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ откри конфликт на интереси при шефа на Правителствена болница

Надявам се, че това не е опит да бъда дискредитиран преди конкурса за ръководител, контрира проф. Радосвет Горнев

17 Ноем. 2021Обновена
Илияна Кирилова

КПКОНПИ установи конфликт на интереси за изпълнителния директор на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД доц. д-р Радосвет Горнев и го глоби с 10 000 лв., съобщават от антикорупционната комисия. Той стана шеф на болницата, която все още често наричат Правителствена, през юни т.г.

Производството е започнало по сигнал, в който се твърди, че доц. Горнев е гласувал в своя полза на заседание на Съвета на директорите на болницата и че на 9.07.2021 г. е подписал допълнително споразумение към трудовия си договор, едновременно в качеството на „работодател“ и „служител“, т.е. сам със себе си. В хода на проверката на сигнала са изискани документи от Министерството на здравеопазването и от МБАЛ „Лозенец“ ЕАД, съобщиха от комисията. 

Оттам твърдят, че в хода на производството е установено е, че в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, доц. Горнев е упражнил правомощия по служба в свой частен интерес. Той е участвал в заседание на Съвета на директорите на дружеството на 05.07.2021г., на което е гласувал „за“ собственото си освобождаване като началник на клиника по хирургия към МБАЛ „Лозенец“ и назначаването си като лекар-хирург, в нарушение на разпоредбите на закона, твърдят от КПКОНПИ. 

Установено било също, че на 09.07.2021 г. е подписал допълнително споразумение едновременно в качеството си на служител и на изпълнителен директор. По този начин, чрез договаряне сам със себе си, той е получавал възнаграждение. 

 

Втори ден бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов, който иначе бди като ястреб над действията на наследника си и не чака покана да го критикува, мълчи за разкритията за скандални нарушения при трансплантациите в болница "Лозенец".

И при двете му действия, правилното и законосъобразно поведение би било да си направи самоотвод от изпълнението на конкретно правомощие или задължение по служба, като уведоми органа по избора или назначаването си. Вместо това, доц. Горнев е действал в свой частен интерес, което е и основание за наличие на конфликт на интереси. С решението на КПКОНПИ му е наложена глоба в общ размер на 10 000 лв. 

До този момент до мен официално не е стигнало Решение на КПКОНПИ, не съм запознат със съдържанието му и от медиите разбирам за него. Това пък обяви в Отворено писмо самият шеф на болница Лозенец.

"Факт е, че в качеството ми на изпълняващ длъжността изпълнителен директор на МБАЛ "Лозенец" до провеждане на конкурс съм обект на чести проверки от различни институции. Приемам това като признак на държавност и желание за добра работа на институциите ...  Подхождам с пълно разбиране към интереса и вниманието както към това всяко мое действие да се гледа "под лупа", така и към това да бъда атакуван. Винаги съм откликвал и съм подавал достоверна и пълна информация относно всяко мое действие и решение, което съм взимал като изпълняващ длъжността изпълнителен директор както пред институциите, така и пред медиите и обществото", пише той.

Веднага след това добавя:  "Изненадан съм, че преди да ми бъде връчено решението, в медийното пространство се появява информация за него. Искрено се надявам това да не е породено от факта, че се предполага съвсем скоро да бъде обявен конкурс за Съвет на директорите на МБАЛ "Лозенец", и целта е да ме дискредитира като потенциален кандидат. Считам, че така представена информация в медиите нарушава презумпцията за невиновност и моите права"

Горнев посочва, че като се запознае с решението, ако се налага, ще го оспори пред компетентния български съд по съответния процесуален ред. "Но едновременно с това искам да подчертая, че аз съм взел решението и заставам твърдо зад него, въпреки голямото натоварване - да продължа да практикувам своята професия и да работя в полза на пациентите, да продължа хирургичната си дейност и същевременно да изпълнявам добросъвестно задълженията си като изпълнителен директор", посочва професорът.

 

КПКОНПИ проверила и Мая Манолова

КПКОНПИ обаче не установи конфликт на интереси по отношение на Мая Манолова – Найденова, в качеството й на народен представител в 45-ото Народно събрание, съобщават в същото време от комисията.

Производството срещу нея е започнало по сигнал, в който се твърди, че тя, като председател на Временна комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходване на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години, не е ревизирала периода 2013-2016 г., тъй като през това време министър на отбраната е бил нейният съпруг.

В хода на проверката е установено, че при внасяне на точка в дневния ред при гласуване в Народното събрание, Мая Манолова-Найденова, като председател на Комисията, и нейният заместник Георги Георгиев, предлагат, поради огромния обхват на проверката, тя да започне с последните две години (считано от 01.01.2019 г.), като критерият е вложеният най-голям финансов ресурс за това време. При гласуването на народните представители е определено обхватът на проверката да е за последните 4 години, а впоследствие да премине и към по-ранен период. По този начин е установено, че предложението не изключва времето, през което съпругът на Манолова е участвал в състава на Министерски съвет и липсва частен интерес от нейна страна или на свързано с нея лице. 

Още по темата