Медия без
политическа реклама

Кьовеши разследва 16 дела за корупция в България

В страната Европейската прокуратурата работи по дела за 492,6 млн. евро

01 Март 2023Обновена
Лаура Кьовеши
БГНЕС
Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура води 143 разследвания в България за измами с европейски средства. Щетите от тези престъпления се оценяват на общо 492,6 милиона евро. 101 от делата са започнали през 2022 г., като щетите по тях са 176,3 млн. евро. Това се вижда от годишния доклад за работата на ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура (ЕППО), публикуван днес. Данните в доклада обхващат периода до края на м.г. Документът не цитира конкретни казуси.

16 от висящите разследвания на ЕППО в България са за корупция, показват още данните. Така страната ни се подрежда на второ място сред 22 държави, участващи в ЕППО по брой дела за корупция. Пред нас е само Италия с 19. 13 са в Хърватия, в Румъния са 12. В останалите държави са под 10, като в 8 държави изобщо няма дела за корупция с европейски средства - Австрия, Естония, Финландия, Германия, Латвия, Люксембург, Нидерландия, Словакия и Словения.

По искане на ЕППО в България са наложени запори за 6,5 милиона евро. В съда обаче виси само едно дело на ЕППО, а за м.г. се отчита само една присъда.

Разбити по вид, сред разследванията на европейската прокуратура в България има за: измами с изплатени пари, които не са свързани с обществени поръчки - 94, обществени поръчки - 45, измами с ДДС - 4, пране на пари - 3.

Като примери за измами, които не са свързани с обществени поръчки, от ЕППО сочат искания на евросубсидии с фалшиви декларации, подаване на документи със завишени допълнителни разходи, манипулиране на финансови отчети, за да се увеличи сумата на плащанията, разпределени по субсидии за научни изследвания; искане и получаване на двойно финансиране.

Най-много са разследванията в сектора на земеделието - 42, следват регионалното развитие с 25 и други програми на ЕС - 22.

Българските власти са подали 204 сигнала, честни лица - 36. 9 сигнала са постъпили от институции на ЕС. 

Започналите миналата година проверки са 101 и са свързани с разходи за 176,3 млн. евро. Проверките за измами с ДДС са за 2,6 млн. евро.

2022 г. е първата пълна година, в която работи европейската прокуратура след старта си на 1 юни 2021 г. В доклада изрично са дадени примери обвинителен акт, внесен в Чехия, присъди от Латвия, Хърватия и Литва. 

Последните разследвания от България, за които се разбра, са свързани с ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев", както и за измамите с парникови газове, от които щетите се оценяват на милиони евро. Не е ясно обаче дали тези казуси са в данните за 2022 г., или ще влязат в следващия доклад на институцията.

Докладът на ЕППО излиза и на фона на проблемите на българския офис на институцията - напускащите делегирани прокурори и администрация, заради които Кьовеши прати и проверяващ екип в България.

2022 г. на ЕППО в числа

3318 обработени сигнали за престъпления;

865 образувани разследвания;

1117 активни разследвания с приблизителни щети от 14,1 милиарда евро; 

16,5% от активните разследвания (185) са били свързани с измами с ДДС, но представляват 47% от изчислените щети (6,7 милиарда евро);

359,1 милиона евро в издадени заповеди за обезпечаване на имущество;

114 европейски делегирани прокурори;

217 служители в централния офис в Люксембург.

 

Ключови думи:

Лаура Кьовеши, ЕППО

Още по темата