Медия без
политическа реклама

Кирил Петков: Няма да сме смокинов лист за игрите на ГЕРБ с ДПС

Много сме големи за смокинов лист, цели фамилии около ПП чакат назначения, отвърна му Борисов

22 Юни 2023Обновена
Кирил Петков
Илияна Димитрова
Кирил Петков

Напрежението между партньорите в управление продължава. Лидерите на ПП и ГЕРБ Кирил Петков и Бойко Борисов влязоха в задочна размяна на остри реплики по различни теми, като основното противопоставяне се очертава около кадровата политика.

"Няма как да има дълголетие и политическа стабилност, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинство, така че да сме като смокинов лист, а те отзад да си прокарват важните неща“, коментира Петков в кулоарите на парламента преди предстоящото заседание на НС. Повод за изказването му стана проваленото вчера с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ заседание на правната комисия, на което следваше да бъде изслушан правосъдният министър Атанас Славов.

ГЕРБ вкарва огромен риск в политическата система, като използват плаващо мнозинство като алтернатива да си говорят с нас, коментира Петков. Не се разбра дали ще последват други политически действия след това предупреждение. Според Петков няма напрежение за разпределението на парламентарните комисии извън притеснението, че твърде много от тях може да попаднат под ръководството на ДПС и „Възраждане“. Нямаме проблем комисиите да не се председателстват от ПП-ДБ и да има контрол, но не можеше да оставим например комисията за въпросите на ЕС да отиде  във „Възраждане“, които дори не стават на химна, изтъкна Петков.

 

КАДРОВИ ДОГОВОРКИ В КАФЕНЕТО

"Много сме големи за смокинов лист и като ни сложат отпред, те не се виждат. Обаче пък почва на нас да ни свети отзад", подигравателно отговори на това предупреждение лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов.

От думите му стана ясно, че неговата формация е недоволна от протичащите кадрови смени във властта и не смята безропотно да гласува в парламента. "Нека се върнем, както когато Руди и Кралев (Радостин Василев, доскоро от ПП-ДБ, и Красен Кралев от ГЕРБ-СДС - бел. ред.) договаряха министерството на спорта. Тогава не бяхме мафия. Е тука си говореха в кафето ... Стига назначавали хора! Стига! Всеки ден нови и нови техни кадри", ядосваше се Борисов.

"Те казаха искаме с нашия мандат, искаме наши министри. Навсякъде върви чистка, подменят хора. Цели фамилии искат да им се намерят място, кресла и столове!. Какво не му е дадено на г-н Асен Василев като власт? Данъчни, митници, където се сменят поголовно, АДФИ, полиция, жандармерия, вътрешна сигурност. И пак не им стига власт! Искат ние тук в парламента да им оставим 60 души дежурни, да гласуват!", възмущаваше се Борисов.

Той даде да се разбере, че неговата парламентарна група ще си движи нещата както прецени. "Сега искат да ни лишат от правото да гласуваме нашия закон, който е по-добър. Така работи едноличната власт, те са 63, ние - 69. Нашите проекти са по-добри и събират мнозинства. Ние трябва да се откажем от тях и да изберем по-лошите ли?", попита Борисов. Той поименно обвини Лена Бориславова, че е изпратила есемес, в който пише: "Ще счупим сглобката." Съобщението било до "този, на който пише и Гешев". "Аз сглобки не съм правил", каза Борисов.

 

СЪДЕБНА СИСТЕМА И ПОЛИТИЧЕСКО ВЛИЯНИЕ

Много силни похвали отправи Борисов към членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), очевидно заради избора на Борислав Сарафов, доскоро заместник на бившия главен прокурор Иван Гешев, за временен шеф на държавното обвинение.

Според герберския водач "хората в съдебната система са по-умни, по-организирани и с повече опит от 240 депутати". Той неколкократно акцентира върху независимостта на съдебната власт и предупреди водачите на ПП-ДБ Кирил Петков и Христо Иванов: "Никога повече политик, партия, защото имаше президенти, които правеха цялата съдебна система, съдебната система няма да допусне намесата на политици. От днес нататък това те трябва да го знаят. Онзи ден това се случи във ВСС. Те вече са самоорганизирани, те вече знаят думата "независимост" и ще направят това, което считат за нужно."

По отношение на конституционната реформа Борисов посочи, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи по-големи квоти на съдиите и на прокурорите в съвета. "Политиците нямат работа да се месят в съдебната система. Парламентарната квота да е малка, да не може да блокира избора нито на съдиите, нито на прокурорите. Тогава вече въпросите няма да са към който и да било политик, а ще отидете да си питате съдиите и прокурорите", каза той на журналистите.

 

КОЙ УПРАВЛЯВА

Водачът на БСП Корнелия Нинова посочи, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, макар и коалиционни партньори, досега не са приели заедно нито един закон. "Влиза един закон, започвате да се карате, взимате почивка и започвате да влизате тихомълком един на друг в стаите, да се договаряте на принципа “ти на мене, аз на тебе“, и излиза съвсем друг закон на принципа на алъш-вериша, а не на правото и на грижата за хората“, описа тя ситуацията в парламента.

Нинова обобщи, че в момента съществуват две парламентарни мнозинства – официално, на евроатлантическите партии, което тя определи като „коалицията на войната, на имунитетите, на страха и на омертата“; и истинско, на ГЕРБ, „Възраждане” и ДПС. Последното, според Нинова, „движи нещата в държавата и взима решенията“. Това мнозинство, твърди соцлидерът, предопределя и развитието на съдебната реформа.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата