Медия без
политическа реклама

Километрична опашка се изви към Шипка

Председателят на Народното събрание беше освиркан, докато произнасяше словото си

03 Март 2024Обновена
БГНЕС
Честванията край паметника започнаха в 11:00 ч. Присъстваха президентът и председателят на Народното събрание. Много от присъстващите развяваха руското знаме.

Множеството, събрало се в подножието на паметника на връх Шипка освирка председателя на Народното събрание Росен Желязков, докато той произнасяше словото си по случая Трети март. Президентът Румен Радев обаче беше посрещнат с овации, а през цялото време бяха развявани и руски знамена. Преди 2 години по подобен начин на Шипка беше освиркан и замерван със снежни топки премиерът тогава Кирил Петков.

Радев използва словото си, за да припомни за идеята с промените в Конституцията за национален празник да бъде обявен 24 май. Той се обърна към хората, че управляващите, които той нарече "проповедниците на нихилизма", са отстъпили от това "не от съвест и уважение на нашата история, а благодарение на вас и на вашата категорична решителност". 

Преди него Росен Желязков отбеляза, че днес не е ден за политиканстване.

По-рано колона от автомобили се изви в неделя сутринта по пътя към връх Свети Никола. Хиляди желаещи да се преклонят пред делото на освободителите на България се насочиха към Паметника на Шипка, разказва Нова тв.

От 4:00 ч. опашката е километрична.

Транзитният трафик през прохода Шипка е ограничен от снощи и се пренасочва през Прохода на Републиката, съобщава БТА. Пътна полиция регулира движението към върха за всички, които желаят да се включат в честванията. То се осъществява еднопосочно от Габрово и Казанлък в посока връх Шипка, а паркирането става по указания на МВР. 

Честванията по случай националния празник на България и 146-ата годишнина от Освобождението, организирани от Община Казанлък, ще започнат в 11:00 ч. в подножието на монумента. В тях ще се включат президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков. 

Министър-председателят Николай Денков участва в церемонията по издигане на Националното знаме на България по случай Националния празник 3 март от 11 ч. пред храм-паметника "Александър Невски". По-късно на площад "Народно събрание" Денков ще присъства на тържествената заря-проверка.

"Трети март е празник, на който трябва да отдадем почит и заслужена памет към всички, които са дали живота си за това България да е свободна, независима, обединена", каза Желязков в град Шипка, преди да се качи към паметника. "Днес е ден, в който ние изразяваме своята благодарност към всички руси, румънци, беларуси, украинци, финландци, сърби, черногорци, които дадоха живота си за свободата на Отечеството ни", допълни председателят на парламента. По думите му това е ден, в който българският национален идеал за свобода и суверенитет е реализиран по своя исторически справедлив начин.

ИМЕТО

Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента през 2018 г., 2019 г. и 2021 г. отхвърли предложението да се възстанови старото име на връх Шипка - Свети Никола. Комисията смята, че историческите факти все още не са достатъчно широко оповестени и няма ясно изразена масова нагласа в полза на промяната. В тези дебати е нужно да вземат участие както представители на научните среди (историци, езиковеди, литератори и др.), така и общественици и представители на различни институции, включително министерствата на образованието, културата и туризма, пише още комисията. "Когато става дума за Шипка, не може да се пренебрегне фактът, че няколко поколения българи са възпитани с това име", се казва в отчета на комисията. "Решението за смяна на името на връх Шипка следва да отчете нагласата на съвременния българин. Когато става дума за Шипка, не може да се пренебрегне фактът, че няколко поколения българи са възпитани с това име", допълва помощната комисия.

Ключови думи:

Шипка, Трети март

Още по темата