Медия без
политическа реклама

Днес отбелязваме 146 години от боевете при Шипка

Ограничава се движението през прохода 9:00 до 15:00 часа 

19 Авг. 2023

Днес отбелязваме 146 години от боевете при Шипка, променили хода на Руско-турската война от 1877-1878 година.  Честванията на Шипченската епопея започнаха на 18 август с тържестване военен ритуал и заря-проверка на централния площад в Габрово и ще продължат и през уикенда.

На днешния ден се отбелязват и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание с традиционния събор на Петрова нива.  В историческата местност ще прозвучат странджански песни и ще бъдат представени традиционни български хора. 

В събота програмата за честването на Шипченската епопея включва панахида в памет на загиналите в Шипчеснките боеве в Соколския манастир, церемония по поднасяне на цветя и венци на паметника на Шипка, тържествен подход към Паметника на свободата, изложба "Полет към Свободата", „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов" и други. Президентът Румен Радев ще се включи в днешните тържества.

Заради честванията днес от 9:00 до 15:00 часа се ограничава движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства по пътя Габрово-Шипка-Казанлък през прохода „Шипка“, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Трафикът ще се пренасочва по Прохода на Републиката:

- за пътуващите от Северна към Южна България - от Русе и Велико Търново през Дебелец - Проход на Републиката - Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас

- за пътуващите от Южна към Северна България за Велико Търново и Русе през Гурково - Проход на Републиката - Дебелец

Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани по маршрута: Габрово-Трявна - село Белица - село Вонеща вода - Проход на Републиката и обратно. Движещите се по път III-5004 „Обход на Габрово и етапна връзка с път I-5 в посока връх „Шипка“ ще се отклоняват при пътен възел „Дядо Дянко“, през Габрово по път III-552 и път II-55 през Прохода на Републиката.

В област Стара Загора движението към Прохода на Републиката ще преминава по маршрут: път I-6 Калофер - Казанлък - път II-55 Гурково - Велико Търново и обратно.

Пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“ - връзката на пътя I-5 Стара Загора-Казанлък с I-6 Подбалканския път. През прохода „Шипка“ ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Шипка, епопея, тържества

Още по темата