Медия без
политическа реклама

Кантарджиев: При 1500 болни на седмица заставаме нащрек

Депутатите ще бъдат глобявани, ако не носят маска в залата, но отците в църквата - не, защото там било тяхното жилище

29 Септ. 2020Обновена
В четвъртък се възобновяват брифингите на националния оперативен щаб, като този път ще ги води министърът на здравеопазването, а не проф. Венцислав Мутафчийски.
БГНЕС
В четвъртък се възобновяват брифингите на националния оперативен щаб, като този път ще ги води министърът на здравеопазването, а не проф. Венцислав Мутафчийски.

През тази седмица всяка РЗИ ще получи анализ как се развива пандемията по области и при какви прагове на заразяване какви стъпки да се предприемат. Решенията ще се вземат на областно ниво. Идеята е не да се затваря държавата, а дадено училище или предприятие, доказа се не само у нас, че решенията на място са много по-удачни. Изпращаме прагове, които трябва да ни държат нащрек - ако има над 25 болни на 100 000 души население за 14 дни, т.е. по 1500 болни на седмица. Това заяви тази сутрин пред Нова телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По 1500 болни на седмица имахме в най-тежките седмици на юли и август, миналата седмица новите случаи бяха 1178. От друга страна според статистиката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за последните 14 дни имаме 30.5 случая на 100 000 души население.

"Ако времето е като днес, през ноември очаквам да се увеличат случаите на другите зимни вирусни инфекции и на коронавируса", каза още Кантарджиев. Той сподели впечатления, че в София мерките се спазват много добре в хранителните магазини и по-големите вериги, докато през уикенда в Троянския манастир само той бил с маска.

„Не очаквам да има затворени училища, ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски. Най-големият риск за зараза е затворено помещение, с разговори на висок глас или пеене", категоричен бе проф. Кантарджиев. Той уточни, че заради добрите мерки сега като абсолютно число смъртността от коронавирус е по-малка от тази от грипа, но ако нямаше маски, дистанция и дезинфекция, нямаше да е така. Високата смъртност сред заразените с COVID-19 у нас той обясни с нивото на медицинското обслужване.

Последният пример на демонстративен отказ от носене на маска е премиерът Бойко Борисов, който отново не спазва мерките, разписани от собственото му правителство. Нито Кантарджиев, нито здравният министър обаче признават дали Борисов ще бъде лично глобен за това, че не носи маска. Това било решение на регионалните здравни инспекции. Засега е известно, че ще бъдат глобени организаторите на три политически събития - конгреса на БСП, учредителното събрание на "Републиканци за България" на Цветан Цветанов и вчерашното посещение на Борисов в Ловеч и Лесидрен.

Бъркотията с правилата къде са задължителни маските вече е пълна. Според Кантарджиев ловчанският митрополит няма да бъде глобен, че е бил без маска в катедралата с Борисов вчера, тъй като имал адресна регистрация там и тя се водела негово жилище. В заповедта на здравния министър с противоепидемични мерки обаче църквите специално са посочени като закрито обществено място, на което маските са задължителни. Освен това ако катедралата се води жилище на митрополита, РЗИ може да реши, че премиерът му е бил на гости.

От друга страна днес здравният министър отново обясни, че трябва да се носят маски на закрито в Народното събрание, въпреки че до него няма свободен достъп на външни хора, нито се обслужват граждани. В последните дни, както "Сега" писа, Костадин Ангелов зае две противоположни позиции - първо написа писмено в отговор на депутатски въпрос, че на народните избраници е позволено да заседават без маски, тъй като пленарната зала не е обществено място. После обаче определи като "безотговорно" поведението на депутатите да не поставят предпазни средства в залата. "Трябва да се носят маски на закрито в Народното събрание, обясних го много ясно на депутатите", обясни Ангелов пред Би Ти Ви и днес.

След като миналата седмица в писмен отговор здравният министър Костадин Ангелов разреши на депутатите да ходят без предпазни маски, тъй като пленарната зала не е обществено място, днес той се опита да се поправи и дори им се скара, че дават "лош пример на обществото".

Министърът за пореден път подчерта, че в България няма здравна криза. Но пресконференциите на щаба се връщат. Те ще са всеки четвъртък в Министерството на здравеопазването. Ще ги води министърът или представител на Националния оперативен щаб (НОЩ). Преди да бъдат отменени редовните брифинги, първо всекидневни, а след това - седмични, се водеха от шефа на щаба и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски. "Идеята на брифингите е до обществото да стига информацията, каквато е, а не спекулации – че ще се купуват руски ваксини, или че ще има КПП-та", обясни министърът. И повтори, че КПП-та не са обсъждана мярка в момента в България.

"Нещо, което не е казано от нас, не е истина", подчерта той.

Ангелов обясни още, че броят на болните в лечебните заведения не е променян през последните 2 месеца – около 750 души в болница и около 50 в интензивните отделения.

"Нямаме притеснения за ситуацията в училищата", каза той.

В момента няма нужда от втвърдяване на мерките в страната, които са носене на маски на закрито, дезинфекция и дисциплина.

са новите случаи на заразени с COVID-19 според Единния информационен портал. Те са открити с 3302 теста. Така общият брой у нас достигна 20 271 души, от които активни са 5125. Най-висок брой новозаразени има в Бургаска област - 64 души, следват София-град - 30 и Пловдив с 22.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата