Медия без
политическа реклама

Кабинетът търси кандидат за еврокомисар на мястото на Габриел

Страните от ЕС се разбраха за политиката за прием на бежанци и мигранти

09 Юни 2023
Илиана Димитрова
Мария Габриел

Правителството ще трябва да се заеме с важна номинация успоредно със запълването на втория ешелон в управлението – номинацията на нов еврокомисар на мястото на Мария Габриел. Очаква се тези дни Европейската комисия да отправи официално искане към България за стартиране на процедурата. Новият еврокомисар ще трябва да довърши мандата, който изтича през октомври, 2024 г. Номинираният от България кандидат ще бъде изслушан и евентуално одобрен от Европейския парламент. 
В момента ресорите на Мария Габриел са разпределени между заместник-председателите на ЕК Маргрете Вестагер, която пое иновациите и научните изследвания и Маргаритис Схинас – за образованието, културата и младежта. Вчера премиерът Николай Денков проведе разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във връзка с очакваната номинация и други теми от европейския дневен ред. 
В разговора Урсула фон дер Лайен е потвърдила информацията, че България ще получи 45 млн. евро за подсилване на граничната охрана. Новини има и за механизма за разпределяне на бежанци и мигранти. Министрите на вътрешните работи на страните-членки са постигнали вчера в Люксембур споразумение за разпределението на тези групи след дълго продължили спорове. 
Новото споразумение адресира два основни проблема на досегашната политика – спрямо страните, подложени на мигрантски натиск и сроковете за разглеждане на част от документите. Съгласно споразумението всяка държава ще трябва да приеме пропорционален брой кандидати за убежище и ако откаже, ще заплаща сума в специален фонд за подкрепа на страните, подложени на натиск. За отказан кандидат сумата ще е 20 000 евро. Ще бъдат ускорени – до 12 седмици, и сроковете за разглеждане на молбите в центровете, разположени по границите. Това обаче ще важи само за граждани на Мароко, Алжир, Тунис, Сенегал, Бангладеш и Пакистан.
България е гласувала въздържал се по това споразумение, защото счита, че не следва да бъде оставена самостоятелно да охранява граница, която е и външна на ЕС. Ние търсим по-общ подход, търсим по-сериозна и гарантирана подкрепа от всички държави членки, е коментирал новият министър на вътрешните работи Калин Стоянов пред БНР.

Ключови думи:

номинация

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?