Медия без
политическа реклама

Карбовски се отказа от номинацията за СЕМ

"Чиновник Карбовски няма да стане. Това прилича на едно пенсиониране", обяви той

14 Апр. 2022
Мартин Карбовски
БГНЕС
Мартин Карбовски

Издигнатият от ИТН за член на Съвета за електронни медии Мартин Карбовски се отказва от номинацията. Това съобщи самият той във Фейсбук, като пусна и клип в YouTube. "Съветите имат намерение да обслужват политическата класа, както и преди - да не се занимават с проблемите на журналистите и ще въвеждат все по-драконовски, неолиберални регулации. Нещо, което трябва да избегна. Там промяната е невъзможна", обяснява Карбовски. Той твърди, че няма да може да изпълни целите, които си поставят чиновниците в СЕМ. И нарича номинацията си "обществен експеримент". "Явно няма да получим подкрепата, която очаквахме от Тошко и от Слави, но нека решението да е мое", казва Карбовски. Според него на свестните хора не им понася политиката. "Чиновник Карбовски няма да стане. Това прилича на едно пенсиониране", продължава той. И анонсира, че екипът му започва да прави подкаст. "Очаквам да отида на един пряк вот. Който ми предложи, когото избера", обяснява в клипчето си Карбовски.

След новината за номинацията му вчера Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) обяви, че организира протест в петък. ''Номинацията на Мартин Карбовски за член на СЕМ е преминаване на червената линия и поредна провокация от политиците спрямо медийната среда в България", написаха организаторите във Фейсбук. 

Медийният регулатор има петима членове с 6-годишен мандат. Трима се избират от парламента, а двама се назначават от президента. На 27 април т.г. изтича мандатът на избраните през 2016 г. от Народното събрание София Владимирова и Розита Еленова. В края на април изтича и мандатът на председателя на СЕМ Бетина Жотева, назначена от президента Росен Плевнелиев. Нейният приемник ще трябва да бъде посочен от сегашния президент Румен Радев.

Една от първите задачи на СЕМ в новия си състав ще бъде да избере генерален директор на БНТ, след като тригодишният мандат на сегашния Емил Кошлуков изтича в началото на юли. 

 

Телевизионният водещ Мартин Карбовски ще бъде номинацията на ИТН за нов член на Съвета за електронни медии, съобщи БНР. Предложението вече е внесено в деловодството на Народното събрание, допълват от националното радио.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата