Медия без
политическа реклама

Мария Бакалова получи номинация за "Оскар"

15 Март 2021Обновена
Amazon Prime
Мария Бакалова в „Борат 2: Последващият кинофилм“.

Мария Бакалова стана първата българска актриса, номинирана за най-престижната награда в киното - "Оскар". 24-годишната бургазлийка попадна във финалната селекция на Академията за кинематографично изкуство и наука в категория "Поддържаща женска роля" за изпълнението си в "Борат 2: Последващият кинофилм". Тя изпълнява ролята на Тутар, дъщерята на Борат, която й донесе вече десетки награди. Сред тях - номинация за „Златен глобус“, но там Мария бе преместена в по-оспорваната категория за главна роля, която не спечели; както и номинация за британската академична награда БАФТА, където обявяването на победителите предстои. Преди два дни Бакалова бе номинирана и за половин "Златна малинка" (споделена с Руди Джулиани - за най-лоша екранна двойка) - това са единствените награди, за които може да гласува всеки, който си плати. 

93-тите номинации за "Оскар" във всички 23 категории бяха обявени днес в Лос Анджелис от звездното семейство Ник Джонас и Приянка Чопра чрез онлайн излъчване. Гласуването за номинациите приключи в сряда. В своята категория Мария Бакалова се конкурира с Глен Клоуз (Hillbilly Elegy) , Аманда Сийфред („Манк“),  Оливия Колман „(Бащата“) и Ю Юнг Юн („Минари“).

"Поздравления, България! Ти ни даде невероятно талантливата и смела Мария Бакалова, която е туптящото сърце на "Борат: Последващият кинофилм"! Вълнуваме се с теб за твоята историческа номинация "Оскар"!", написа Саша Коен след номинациите. 

Congratulations Bulgaria!! You gave us the incredibly talented and brave @MariaBakalova96, who is the beating heart of BORAT SUBSEQUENT MOVIEFILM. We are so excited about your history-making Oscar nomination!

— Sacha Baron Cohen (@SachaBaronCohen) March 15, 2021

 

"Борат 2" спечели номинация и за адаптиран сценарий, а Саша Барон Коен е номиниран за най-добър поддържащ актьор с драматичната си роля в "Процесът срещу Чикаго 7".

С най-много номинации тази година, в която много кина останаха затворени и конкуренцията бе сравнително слаба - с надмощие предимно на "Нетфликс" (35 номинации), е "Манк". Филмът на Дейвид Финчър, посветен на сценариста на "Гражданинът Кейн" Манкевич, има 10 номинации, сред които за най-добър филм. В тази най-важна категория той се състезава с "Бащата" с Антъни Хопкинс, "Момиче с потенциал", "Минари", "Юда и черният месия", "Земя на номади", "Звукът на метъла" и "Процесът срещу Чикаго 7". Всички изброени с изключение на "Момиче с потенциал" имат по шест номинации.

Годината е силна за източноевропейците: освен Мария, в номинациите блести румънският документален филм "Колектив". Той е номиниран както в категорията за пълнометражно документално кино, така и в тази за чуждестранен филм, където е и босненският "Кво вадис, Аида". Същото постижение имаше миналата година македонският документален шедьовър "Медена земя". 

Интернационализъм цари и в категорията за режисура. Датчанинът Томас Винтерберг (неговият "Още по едно" е фаворит в чуждоезиковата категория) си оспорва приза с китайката Клои Жао и Лий Айзък Чун, чийто филм на корейски език "Минари" (иначе американска продукция) е сред най-титулуваните за годината. Има и жена - британката Емералд Фенел за "Момиче с потенциал", а петорката завършва единственият бял американец в нея, Дейвид Финчър. 

Актьорите от други раси са представени според новите конвенции - две са чернокожите претендентки за най-добра женска роля (Андра Дей и Виола Дейвис), при мъжете афроамериканецът е един - покойният Чадуик Боузман, има и един кореец и един британски пакистанец.

Заради COVID-19 номинациите се проведоха малко по-късно от традиционното. Преместена беше и датата за връчване на наградите –церемонията по връчване на "Оскарите" през 2021 г. ще се състои на 25 април. Продуцент ще бъде Стивън Содърбърг, режисьор на филма "Заразяване", който привлече вниманието на публиката след избухването на пандемията от коронавируса, макар че е представен за първи път 9 години по-рано.

Междувременно Академията продължава с търсенето на локации за голямото събитие. За първа година церемонията ще надрасне капацитета на "Долби тиътър", като освен в прочутата зала, камерата на шоуто ще се завърти и другаде. Конкретните подробности ще зависят от местните ограничения.

 

Номинациите в основните категории:

Най-добър филм 
"Бащата"
"Юда и черният месия"
"Манк"
"Минари"
"Земя на номади" 
"Момиче с потенциал" 
"Звукът на метъла" 
"Процесът срещу Чикаго 7"

Най-добра актриса 
Вайола Дейвис, "Ма Рейни: майката на блуса"
Андра Дей, "Съединените щати срещу Били Холидей"
Ванеса Кърби, "Жена на парчета" 
Франсес Макдорманд, "Земя на номади" 
Кери Мълиган, "Момиче с потенциал"

Най-добър актьор
Риз Ахмед, "Звукът на метъла"
Чадуик Боузман, "Ма Рейни: Майката на блуса" 
Сър Антъни Хопкинс, "Бащата" 
Гари Олдман, "Манк"
Стивън Юн, "Минари" 

Най-добра поддържаща актриса
Мария Бакалова, "Борат Последващият кинофилм" 
Глен Клоуз, "Селска елегия"
Оливия Коулман, "Бащата"
Аманда Сейфрид, "Манк"
Ю-юнг юн, "Минари" 

Най-добър поддържащ актьор 
Саша Барон Коен - "Процесът срещу Чикаго 7"
Даниел Калуя, "Юда и черния месия“ 
Лесли Одъм мл., "Една нощ в Маями"
Пол Рачи, "Звукът на метъла"
ЛаКейт Станфийлд, "Юда и черният месия" 

Международен игрален филм
"Още по едно" - Дания 
"По-добри дни" - Хонконг
"Колектив" - Румъния 
"Човекът, който продаде кожата си" - Тунис
"Quo Vadis, Аида?" - Босна и Херцеговина

Адаптиран сценарий
"Борат: Последващият кинофилм"
"Бащата"
"Земя на номади"
"Една нощ в Маями"
"Белият тигър"

Оригинален сценарий
"Юда и черният месия"
"Минари"
"Момиче с потенциал"
"Звукът на метъла"
"Процесът срещу Чикаго 7"

Режисьор 
Томас Винтерберг, "Още по едно"
Дейвид Финчър, "Манк"
Лий Айзък Чун, "Минари"
Клои Жао, "Земя на номади"
Емералд Фенел, "Момиче с потенциал"

Nick Jonas and Priyanka Chopra Jonas announce the nominations for the 93rd Oscars in Los Angeles ahead of a ceremony on April 25.Like us on Facebook: https:/...

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?