Quantcast

Медия без
политическа реклама

Джо Байдън влиза официално в битката с Тръмп

Конгресът на демократите го издигна за кандидат-президент

19 Авг. 2020
ЕПА/БГНЕС
Джо Байдън изрази онлайн радостта си от номинацията

Демократическата партия на САЩ издигна официално Джо Байдън за свой кандидат за президент на изборите през ноември, предадоха световните агенции.

Гласуването на партийния конгрес в Милуоки бе онлайн поради пандемията. Представители на делегациите на американските щати и отвъдморските територии по ред обявяваха за кого са гласували техните делегати – за Байдън или за сенатора Бърни Сандърс от Върмонт. Той беше основният съперник на Байдън във вътрешнопартийната борба, но се оттегли от надпреварата през април.

Байдън прекрачи минималния необходим праг на гласуване (2374 гласа), когато делегацията в Северна Каролина обяви решението си.

Общо Байдън получи над 3550 гласа, Сандърс - над 1150. Последните оповестили резултати бяха представителите на щата Делауеър, където Байдън е живял по-голямата част от живота си. Той се стреми към президентската номинация на демократите от повече от 30 години и се е кандидатирал за Белия дом общо три пъти.

Байдън е бивш сенатор от Делауер и бивш вицепрезидент на САЩ. За пръв път се кандидатира за президент през 1988 г., след това през 2008 г., а сега му е за трети път.

   "Благодаря ви изключително много. От дъното на сърцето си. Благодаря на всички ви, това значи толкова много за мен и семейството ми, ще се видим в четвъртък", каза Байдън по видеовръзка, след като приключи преброяването на гласовете. Утре, когато е последният ден на Националния конгрес на демократите, той ще произнесе реч, с която ще приеме номинацията.

Още по темата