Quantcast
Кабинетът сложи служител на Булгаргаз за зам.-шеф на ДАНС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кабинетът сложи служител на Булгаргаз за зам.-шеф на ДАНС

Той сменя Николай Ненков, който според правителството сам си е подал оставката
5 044
 БГНЕС архив

Правителството назначи за зам.председател на ДАНС служителя по сигурността на информацията в „Булгаргаз“ ЕАД Венелин Димитров. Според официалната информация, той работи във фирмата от 2019 г., като преди това бил дълги години в МВР и ДАНС. 

В същото време кабинетът е приел решение за предсрочно освобождаване на Николай Ненков от същата позиция - зам.шеф на ДАНС. Правителството твърди, че той сам е поискал да напусне поста.

По този начин президентът Румен Радев и служебното правителство постепенно приключват с кадруването и във втория ешалон на сектора за сигурност и на специалните служби. Само преди няколко месеца бе сменен и друг от заместниците в ДАНС Недялко Недялков. Той обжалва уволнението си, но съд потвърди освобождаването му.

 

В същото време бяха сменени и зам.шефовете в цивилното и военното разузнавания, в МВР бяха сменени всички зам.министри, главният секретар, административния секретар.

Единствено и изненадващо президентът Румен Радев и служебното правителство единствено сложиха досегашният зам.шеф на службата за подслушване и следене за титуляр. Това бе първият случай, в който това се случва при кадровите смени в специалните служби, където всички заместници или бяха махнати или те сами обявиха, че напускат.

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев Бисер Борисов бе освободен от длъжността зам.-председател на Държавна агенция „Технически операции“ във връзка с назначаването му за председател на ДАТО. Веднага след това той бе назначен за шеф на Агенцията с указ на президента Румен Радев.

Само преди седмица президентът Румен Радев и назначеният от него служебен кабинет смениха и последният останал от времето на управление на Бойко Борисов шеф на специална служба - именно този на ДАТО. Обявено бе, че Цветан Китов  е извършил действия, които накърняват престижа на агенцията, което е основание за прекратяване на правомощията му". Така и не беше посочено за какви конкретни действия става дума. 

През юли правителството смени и директора на военното разузнаване Велко Атанасов, като на негово място беше назначен полк. Венелин Венев. Преди това служебният кабинет освободи и ръководителя на Държавна агенция "Разузнаване" /ДАР/ Атанас Атанасов. "В контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България под ръководството на Атанас Атанасов ДАР е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност", мотивира се тогава Министеският съвет. 

Чистката по върха на спецслужбите започна с уволняването на бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев с аргумента, че с пускането на 123 дни отпуск е дал знак, че не иска да работи със служебния кабинет, което означавало, че "действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет".

 

 

Още

Агент на ДАНС е арестуван заради подкуп срещу смачкване на преписки

11.11.2021

5777
"Булгаргаз" ревизира предложението за поскъпването на газа от 1.11

05.11.2021

788
ДАНС, полиция, НАП, митници атакуват базите за горива

29.10.2021

Обновена

3889