Quantcast

Медия без
политическа реклама

Инфекциозните отделения у нас са пълни и без коронавирус

Българки се върнали от Италия и тръгнали на зъболекар без да кажат, възмущава се проф. Тодор Кантарджиев

05 Март 2020Обновена
Илияна Кирилова

Всички проби, взети за изследване на пациенти със съмнения за коронавирус, са отрицателни, съобщи началникът на ВМА ген. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг пред болницата, цитиран от БГНЕС.

През денонощието са направени 12 проби в националната референтна лаборатория, 12 проби са изследвани във ВМА, и три - във Варна. Впоследствие шест от пробите са разменени между лабораториите за по-голяма сигурност на резултатите. 

Във ВМА са приети 11 души, които ще бъдат тествани днес, а пробите им ще са готови следобед. Вчера вечерта са изписани двама души от пациентите под карантина, а днес ще бъдат изписани още трима. 

Инфекциозните отделения в страната вече са пълни, особено в Източна и Централна България, допълни ген. Мутафчийски. В Благоевград няма нито едно свободно легло в инфекциозните клиники.

Наши сънародници се върнали от Италия и тръгнали на зъболекар без да предупредят, че пристигат от рискови дестинации с болни от коронавирус. Възмущението от липсата на отговорно гражданско поведение изрази д-р Тодор Кантарджиев по време на редовния брифинг на кризисния щаб.

"Културният човек спазва 14 дни своята карантина", напомни и д-р Кантарджиев. Той даде пример за безотговорно поведение от наши сънародници, върнали се от пламналата с коронавирус Италия. "Жени, върнали се от Италия, тръгват по зъболекар и забравят да кажат", възмути се епидемиологът, цитиран от Дарик. "Те трябва да кажат "Върнах се от Италия преди четири дена и от два дена имам температура, гърлобол, а не "я да ме прегледаш, забравих да ти кажа, че преди три дена се върнах от чужбина".

Той отново напомни на българите,  които са били в контакт с болни от коронавирус или си пристигат от рискови кътчета на света, да не хукват по лекари и зъболекари, като поставят под риск останалите хора, а да се обаждат по телефона.

Заради усложнената епидемиологична обстановка заради грип тип Б, още днес от Националния кризисен щаб ще изпратят писмо до МЗ и ресорните служби, отговорни за болничното лечение, да свикат на среща директорите на областните болници. На срещата трябва да стане ясно какви са силите и средствата, които могат да бъдат отделени, ако се наложи лечение на болни от коронавирус при положение, че всички легла в инфекциозните отделения са заети. 

"В Сливен има 30 легла в инфекциозното отделение на областната болница, а пациентите са 38 заради грипната епидемия. Същото е положението и във военната болница в града, където има 10 легла в инфекциозното отделение, но са разкрити още допълнителни легла", допълни началникът на ВМА.

"Най-уязвимите групи на грипа тип "Б" са децата и младите хора до 29-годишна възраст, обяви проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ. - Това е обикновен сезонен грип. На всеки пет години се явява една грипна епидемия, доминирана от този грип "Б" в България. Това преди 40 години не ни беше известно. Мислихме, че 90% от инфекциите са грип "А". След отминаване на бързо нарастващата и бързо отминаващата грипна вълна у нас, сега имаме отново увеличаване на средната заболеваемост за страната. Последната седмица доказаните грипни щамове при хора с тежки инфекции на дихателната система са 12 пъти повече грип "Б" от грип "А"." 

В областите Варна и Бургас заболеваемостта е почти толкова голяма, колкото през пика на грипа.

 

Още по темата