Медия без
политическа реклама

Хрумки на ЦИК ще объркат гласуването на местния вот

И сега основният източник на проблемите е хибридната система с машинни и хартиени бюлетини

23 Окт. 2023
Объркани и недоволни избиратели със сигурност ще има.
Илиана Димитрова
Объркани и недоволни избиратели със сигурност ще има.

И тези избори няма да се разминат без странни ситуации, породени от хибридната ни система за гласуване с машинни и хартиени бюлетини, както и от необичайните мерки на Централната избирателна комисия (ЦИК). Объркани и недоволни гласоподаватели със сигурност ще има.

Такова впечатление оставят методическите указания, с които ЦИК инструктира секционните избирателни комисии (СИК) по какъв начин да действат преди, по време на и след вота. Там се казва, че избирателят трябва да заяви пред изборните чиновници дали желае да гласува с класическа хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване (последната е приумица на "хартиената коалиция" на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, с която практически се обезсмисли машинният вот). Дотук нищо ново.

После обаче в указанията се появява странно напътствие за избралите да гласуват с обикновената хартия. "В случай че избирателят не желае да гласува в един вид избор, той не получава бюлетина за този вид избор", пише там. Иначе казано, ако не искаш да гласуваш за кмет на район в София, трябва да го обявиш пред комисията и тогава ще получиш само бюлетини за общински съветници, за кмет на общината и за кметове на кметства.

А в смесените секции, където ще има машини, избирателят ще трябва да отбележи в устройството в кои видове избори иска да участва. След това ще му се наложи да обяви пред секционната комисия, за да се отбележи в избирателния списък в кои видове избори не е участвал.

Това е, меко казано, спорно решение, което вече предизвика смут сред изборни наблюдатели. "Избирателят трябва да може да запази в тайна за кои изборни длъжности е гласувал. В този смисъл СИК трябва да дава всички хартиени бюлетини, а избирателят да решава в условията на тайна (зад паравана) в кой избор участва ... Не е работа на СИК да пита избирателите в кой избор искат да участват ... Така се разкрива волята на избирателя пред партийни застъпници и се отваря възможност за сплашване, натиск или спекулации за оказван такъв", посочи изборният експерт Стоил Стоилов във Фейсбук.

Той подозира, че целта зад това хрумване на ЦИК е да намали броя на недействителните гласове. Ако избирателят предварително се откаже от определен вид избор, тогава бюлетината за този избор, ще остане неизползвана; ако обаче я вземе, не я попълни и я пусне в урната, тя ще трябва да се брои за невалидна. По-малко използвани бюлетини, по-малко недействителни гласове.

Естествено, избирателите ще се зачудят защо им трябва да обясняват на СИК какви бюлетини искат да ползват. А някои със сигурност ще откажат, защото ще заподозрат нечист замисъл. Така че вратата за неприятни ситуации е отворена.

ИЗБОР, НО НЕ СЪВСЕМ

Принципно избирателите имат правото да избират дали да гласуват с машинна бюлетина или класическа хартиена бюлетина. Това обаче не е съвсем така. В определен случай, те няма да разполагат с такъв избор, а ще трябва задължително да попълват хартиена бюлетина. Става въпрос за избиратели, които са адресно регистрирани в населени места извън територията на кметството, в което гласуват. Тогава те нямат правото да избират кмета на кметството.

За такива случаи в методическите указания се посочва, че секционните избирателни комисии ще допускат тези избиратели да гласуват единствено за кмет на община и общински съветници – и само с хартиени бюлетини. Причината е, че ако има машини във въпросните избирателни секции, тогава те ще бъдат програмирани с възможността да се гласува за кмет на кметство - а когато човек застане пред устройството, няма как някой да го наблюдава дали ще гласува така, както му е позволено.

По-нататък в указанията изрично се заявява: "За да гласува с бюлетина от машинно гласуване избирателят трябва да има избирателни права за всички видове избори, които се произвеждат в тази секция. Ако избирателят няма избирателни права за всички видове избори, той гласува само с хартиени бюлетини". И се допълва, че няма да се допуска в един вид избор да се гласува с машина, а в друг - с хартия.

Може да се очаква, че когато на някои избиратели им отрежат достъпа до машините, те нито ще разберат защо става така, нито ще останат доволни.

РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ

Ако гласуваме на машината - например, на всичките четири вида избори, които ще има в София, тогава устройството ще разпечата четири бюлетини. Те няма да се отпечатат поотделно, а ще бъдат свързани една с друга. От избирателя се очаква да ги откъсне, да сгъне всяка от тях и да ги подаде на секционната комисия за печат.

На теория разделянето на свързаните една с друга бюлетини би трябвало да бъде съвсем лесно. Ще видим дали на практика ще се окаже така. На последните избори през април т.г. имаше случаи на скъсани бюлетини, по-къси такива, както и хартии, на които въобще не беше отбелязан никакъв вот. Не е ясно какво ще се случи, ако на някои от бюлетините вотът може да се разчете, а на други не.

СОРТИРАНЕ ДО ДУПКА

Остава да видим и как ще се справят секционните комисии с натрупаните на едно място бюлетини. В хартиените секции ще се използва една урна за всички бюлетини - общински съветници, кмет на община, кмет на район, кмет на кметство; в смесените секции ще бъдат кутиите ще бъдат две, за да се разделят машинните и хартиените бюлетини.

От членовете на комисиите ще се очаква да сортират бюлетините по видове избори. Иначе, за да могат да се разделят бюлетините по видове избори, в хартиените секции ще трябва да има до четири урни, а в смесените до осем, обясниха от ЦИК.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

местни избори

Още по темата