Медия без
политическа реклама

Христо Грозев: Обадиха ми се чужди правителства, но не и българското

След дълго мълчание БСП и БВ се присъединиха към партиите, които настояха за мерки в подкрепа на журналиста

28 Дек. 2022Обновена
БГНЕС
Христо Грозев

Разследващият журналист Христо Грозев, който бе обявен за издирване от Русия, смята, че българското правителство се е забавило в своята реакция по случая. В сутрешния блок на Нова тв той обяви, че два дни преди реакцията на българското външно министерство няколко европейски правителства - Холандия, Швеция, Естония и Литва, са му предложили подкрепа. Грозев заяви, че е доволен от това, че с него са се свързали всички политически партии в България, с изключение на БСП и правителството. Той твърди, че никой от кабинета не е направил и опит за разговор с него. 

От думите му стана ясно, че се намира на друг континент със семейството си и засега ще остане там. Той не пожела да уточни къде е заради мерки за безопасност.

„Поне от 2-3 години не само аз, но и колегите от „Белингкат”  имаме особен режим на пътуване, с купуване на билети в последния момент, за да не можем да бъде лесно разгадано къде пътуваме, какво разследваме. Сега нещата минават на качествено друго ниво. За да се върна в Австрия, където живея, трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл”, каза Грозев.

Той обяви, че е прецедент и е първият чужд журналист включен в списък за издирване от Русия. "Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания. Получавали сме сигнали от наши информатори да внимаваме с новите познанства, с хора, които искат да се запознаят с нас", каза Грозев.

Той се страхува от т.нар. екцес на изпълнителя - ако някой извърши по самоинициатива услуга на Кремъл. „Някой, който да реши да извърши на своя глава услуга на Кремъл и да причини или смърт, или да се опита да ме отвлече. Това е по-големият риск в случая”, обяви разследващият журналист.

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за федерално издирване българина Христо Грозев, известен с разследванията си в Bellingcat, съобщиха ТАСС и "Медуза". В картата в базата данни на ведомството пише, че българският гражданин Грозев се издирва "по чл. НК".Той отрече да си сътрудничи с чужди служби, като например с британското разузнаване, в което го обвинява Русия.

Грозев обяви, че не знае защо е включен в списъка, и затова е наел адвокати в Русия. „Те не могат да разберат в какво точно съм заподозрян и обвинен”, каза той.

"С нетърпение очаквам да разбера в какво съм обвинен. Чужди правителства се свързаха с мен, а българското все още не е", заяви издирваният български журналист Христо Грозев и пред bTV.

На въпрос дали Грозев би разпознал руски шпионин, който го преследва, журналистът изрази надеждата, че може да го направи. “Все пак с това се занимавам вече 8 години. Повечето от наемниците са бивши представители на тайните служби. Те имат определен подход и определени гафове, които правят - използват последователни паспорти за фалшивите си личности, изпращат съобщения с незащитена връзка. Голямата корупция в Русия ни позволява да купуваме данни в реално време на мобилните им оператори, да следим тези, които са най-опасните за нас ”, каза той.

Всички обективни данни сочат към това, че в Кремъл трябва да има преврат", коментира в предаването (О)позиция на "Сега" журналистът Христо Грозев, който е изпълнителен директор на разследващия сайт "Белингкат".

Грозев бе категоричен, че цял отдел на разузнаването в Русия е ликвидиран заради разследванията ни. "Русия действа бавно. Последните 5-6 години сме нанесли непоправима щета върху фикцията, че руснаците имат най-страшните и най-съвършенните тайни служби", каза Грозев.

"Русия действа бавно. Те имат дълга памет и не прощават. Затова не е нужно да търсим това, над което сега работя.Последните 5-6 години сме нанесли непоправима щета върху фикцията, че руснаците имат най-страшните инай-съвършените тайни служби като например разследването за групата на ГРУ, на военното разузнаване, от около 25 души, които в продължение на 10 години обикалят Европа и отравят хора като Гебрев, взривяват складове в Чехия, в Словакия, в България, отравят Скрипал и много други престъпления са извършили. Благодарение на нашите разследвания те вече не могат да го правят", заяви още той и добави:   "По-скоро има риск за живота ми. Освен официални инструкции, за да се извърши покушение срещу когото и да е, има и неофициални групи - паравоенни, хибридни войски, от типа на Вагнер, има и други, които с голямо удоволствие ще извършат нещо, което да е подарък за Кремъл", каза Грозев.

"През 2019 г. наше разследване нанесе сериозен удар на техните служби. То беше за убийство в Берлин на чеченски бежанец. Практически нашето разследване беше основно доказателство в съдебна зала, с което представител на ФСБ беше осъден до живот и в момента той е в берлински затвор. И в края на 2020 г. разкрихме кой е отровил Навални, но и го направихме по начин, по който практически унизихме ФСБ. За мен това е моментът, в който определени инструкции са спуснати от Путин. Това е информация, която ми е дадена от близки до него, така че съм сигурен", заяви още журналистът.

РУМЕН РАДЕВ ДАВА ГАРАНЦИИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Българските институции поддържат контакт с Грозев, предприети са и мерки за сигурността му, включително чрез сътрудничество с партньорските служби. Това са съобщили от прессекретариата на президента Румен Радев в отговор на питане на bTV по темата.

"Президентът Румен Радев следи ситуацията", допълват от "Дондуков" 2.

ПАРТИЙНИ ПОЗИЦИИ

Днес с позиции по въпроса, дълго след останалите политически сили, излязоха БСП и БВ. Най-напред това направиха от формацията на Стефан Янев, откъдето обявиха, че осъждат "всякакви опити за натиск и наказателно преследване на журналисти заради тяхната работа". В позиция, разпространена до медиите, от БВ настояха служебното правителство на Румен Радев да "предприеме спешни мерки, за да гарантира сигурността на Христо Грозев и неговото семейство, да инициира всички необходими действия в партньорство с други държави и международни институции, за да изясни случая в най-кратки срокове".

Късно следобеда съвсем сходна позиция публикува и БСП. Според социалистите българската страна трябва да "предприеме всички действия с цел да гарантира неговата сигурност и защитата на правата му като български гражданин". "Правото на свободно изразяване е в основата на демокрацията и БСП възразява срещу всеки пряк или косвен опит за посегателство срещу него. Очакваме българските институции да поискат допълнителна информация от руската страна с цел изясняване на случая и да потърсят съдействие от партньорските служби и европейските и международни организации", заявиха от "Позитано" 20.

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова е извикана на среща във външното ни министерство във връзка с обявеното федерално издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев от Министерството на вътрешните работи на Руската федерация.

РЕАКЦИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ

Според Европейската служба за външна дейност (дипломатическата служба на ЕС – бел.ред.) руските власти се опитват да лишат руските граждани от независимите източници на информация за руските военни действия и извършените жестокости в Украйна. Това се казва в отговор до БНР на говорителката на службата Набила Масрали по повод обявяването за издирване на журналиста Христо Грозев от Руската федерация.

"Свободата на информираност е основно право, залегнало в общата декларация на човешките права, които Русия е подписала. Макар причините за това решение да остават неизвестни за нас, бихме искали да напомним, че Христо Грозев е изключително уважаван журналист, който има огромен принос за разследването на няколко значими случая, сред които свалянето на малайзийския полет MH 17, отравянето на Скрипал и Алексей Навални и скорошните зверства, извършени от руската армия по време на агресията й в Украйна", се казва в отговора.

"Огледалният отговор на войната в Русия е цензурата, която Руската федерация налага със закон, който криминализира т.нар "фалшива информация", в т.ч. и за руската инвазия в Украйна. Това принуди много независими граждани, както и международни медии, да напуснат страната", се казва още в отговора.

ИЛХАН КЮЧЮК НАСТОЯВА ЕК И ЕП ДА ДЕЙСТВАТ 

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк е инициирал подписка в Европейския парламент и започва междупартийна инициатива в подкрепа на Христо Грозев. Това съобщиха от пресофиса на Кючюк. 

От там информираха, че Кючюк призовава за общоевропейска защита на журналиста и изпраща писмени въпроси до Върховния представител на Европейския съюз Жозеп Борел.

В писмото се посочва, че освен с разследването на отравянето на опозиционера Алексей Навални, Грозев е и най-известният български журналист в Украйна, който е доказал с работата си, че може да разкрива и изобличава коварствата на руските спецслужби. 

„Новината за издирването на журналиста, носител на наградата за разследваща журналистика The European Press Prize поставя редица въпроси, които пряко и косвено засягат сигурността на европейските граждани", пише евродепутатът.

В писмото си той настоява за отговори на въпросите: Ще осъди ли върховният представител (ВП) на ЕС категорично обявената от Руската федерация мярка срещу разследващия журналист Христо Грозев и ще поиска ли нейното премахване веднага?; Как ЕС смята да осигури на Грозев и други независими журналисти, издирвани от Руската федерация, необходимата защита?; Как ВП смята да гарантира, че подобно нарушение на човешките права и свободи спрямо други европейски граждани ще бъде предотвратено в бъдеще?

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?