Медия без
политическа реклама

Христо Грозев: Превратът в Кремъл е неизбежен

21 Май 2022

"Всички обективни данни сочат към това, че в Кремъл трябва да има преврат", коментира в предаването (О)позиция на "Сега" журналистът Христо Грозев, който е изпълнителен директор на разследващия сайт "Белингкат".

Той обясни, че причина за преврата ще стане невъзможността на Путин да даде повече на елита около себе си. "След 20 години финасовите облаги за олигарсите станаха вторични, но има голяма разлика как ги възприема светът, дали могат да пътуват и т.н. Няма случай елитът да плати такава висока цена и да не търси начин да свали царя", допълни Грозев. 

Той описа две траектории на развитие на събитията след преврат. "Въпросът е коя от двете ще надделее - властта да вземе още по-военизираният елит, който смята, че е грешка, че не е направена пълна мобилизация и т.н. Другата крайност е миролюбивият елит, който иска да си харчи свободно парите по света. Това са хора, които след натрупване на първоначалния капитал, са станали нормални, като Ходорковски, например. За тях е по-изгодно да се проведат истински избори. Човек като Навални би бил много изгоден за тези олигарси, защото публично е казвал по-рано какво ще направи с тях", посочи още журналистът.

Според Грозев, ако Кремъл не обяви пълна мобилизация до края на юни, е по-вероятно не само Украйна да се върне до териториалните си граници към 24 февруари, но и да освободи голяма част от Донбас. "Ако Кремъл обяви мобилизация, тогава ще има много сериозни сътресения в Русия", посочи още той.

Още във видеото - защо Русия използва фосфорни бомби и лазерно оръжие, възможен ли е сценарият с ядрения бутон, има ли политическо бъдеще Путин и ще има ли размяна на пленници от "Азов"?

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

(О)позиция, Христо Грозев

Още по темата