Медия без
политическа реклама

Хр. Иванов: На президента му харесва да дава мандатите на себе си

Избирателите също имат отговорност дали ще има правителство, смята десният политик

25 Яну. 2023Обновена
БГНЕС

За сформиране на предизборни и следизборни конфигурации заговори съпредседателят на ДБ Христо Иванов в кулоарите на парламента само ден след като президентът Румен Радев обяви, че следващите извънредни парламентарни избори ще бъдат на 2 април. Коментарите си той съпроводи с необичайно остри забележки по отношение на политическото влияние на държавния глава.

Иванов уклончиво обясни, че се водят преговори с ПП, като все още няма финализирано решение. "Сами разбирате, че определени неща трябва да се случат преди кампанията, а в рамките на кампанията се правят определени анонси, с които се търсят определени следизборни конфигурации. Ние на този етап ще видим как ще се структурират отношенията ни с ПП", неясно коментира той намеренията на десницата. Ясно е само, че колективните органи на ДБ ще вземат решение преди изборите с кои партии биха влезли в коалиция. 

"Амбициите, които си поставяме, са отговор на един прост въпрос и той е как да се управлява България. Дали ще продължим със ситуации, в които политическите сили отказват да носят отговорност за управлението и я оставят на президента, а той харесва тази работа и дава мандатите на себе си. Трбва да излезем от това положение", заяви Иванов. И допълни, че отговорност за съставянето на работещо мнозинство до голяма степен имат и избирателите. "То е като яйцето и кокошката —  ако избирателите не излязат да гласуват, не могат да очакват, че  парламентът ще има достатъчно легитимност да се излъчи правителство", смята Христо Иванов. Така напомни за ниската избирателна активност, която наблюдавахме през последните няколко вота. 

Според съпредседателя на ДБ политиците трябва да разберат, че страната не може да продължава да живее в ситуация на "неуправляемост и изникващ от храстите полупрезидентски режим". "Единствените, които се опитаха да създадат правителство, сме ние и ПП и ще продължим с това. Ако избирателите подкрепят този опит, може да има правителство", каза Христо Иванов. По този начин подкани избирателите да подкрепят ДБ и ПП.

По думите му, до края на 48-ото НС депутатите от десницата са си поставили за цел да гласуват закона за контрол на главния прокурор.

Коалиционно споразумение

Съпредседателят на ПП заяви, че се работи усърдно с ДБ и други граждански организации така, че да може България да има правителство. "Обединението си го представяме с подписването на коалиционно споразумение“, каза Асен Василев в кулоарите на парламента.

Бившият финансов министър уточни, че се наблюдава узряване на българското общество по отношение на нови политики. "В края на третия мандат се видя ясно, че има две алтернативи за бъдещето на страната. Едната е тази, която носи послание, че досега всичко е вървяло долу-горе добре, а другата е, че можем много повече", заяви Василев.

Война на абревиатури

В партията на Бойко Борисов са скептични относно евентуално парламентарно партньорство с БСП, но структурите на герберите все пак трябва да бъдат попитани за мнението им. Така смята зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. "Омръзна ми темата как някой никога няма да работи с някой друг. Тази технология на отрицанието дори става причина партии да спрат да съществуват. БСП обаче не е ключът към следващото управление", подчерта Дончев.

Той обясни, че парламентарно партньорство и сформиране на мнозинство със столетницата е неработеща схема, защото  двете партии имат сериозни различия по отношение на идеология и цели. "Ние трябва да деескалираме напрежението между партиите и трябва да питаме структурите какво мислят по въпроса. Не, това не означава автоматично формула за управление", каза Дончев. Той беше уверен, че герберите отново ще са първа политическа сила след изборите.

Още по темата