Медия без
политическа реклама

Хотели и бизнес парк ще има до Солниците на Атанасовско езеро

Проектът на първа линия край Бургас e вече в ход

24 Дек. 2021ДИЯН ИВАНОВ
FB/Даниела Божинова
Новото строителство се предвижда някъде тук.

Изграждане на ниски хотели и бизнес тех парк се предвижда край Солниците на Атанасовско езеро, макар районът да е с крехка екосистема и да има огромно орнитологично значение. На последното си заседание за годината бургаският общински съвет даде зелена светлина на проекта, одобрявайки Подробен устройствен план. Става дума за десетина имота с площ 60 декара на първа линия. Самото езеро е защитена зона, но терените са урбанизирана територия. Съгласно Общия устройствен план на Бургас са предвидени за строителство. Там постройки има и в момента. Парцелите са собственост на "Черноморски солници" АД, които са и инвеститор на проекта. Предвижда се строителството да се осъществи за около 3 години.

В средата на декември пред БНР Пламен Недялков, представител на инвеститора, представи проекта така: "Нашата идея е на част от терена да се случи нещо като Бизнес парка в София или Тех парк - отделни сгради като офиси. Да може хората да минават, да е обществено достъпно и да има малки заведения, които да захранват тези офиси. Да може всички, които дойдат в Бургас, да им покажем, че и ние можем да направим нещо, което е съвсем различно от сгради, апартаменти или хотели, които са само за даден вид хора, а другите да не могат да влязат. Цялата среда да бъде насърчена така, че да има обучение на млади хора – говорили сме с Динко Раднев (бургаски преподавател по математика - б.а.) от Съюза на математиците, които ще направят обучение на кадри по информатика, лингвистика, роботика. Говорили сме и с компании, които са в ИТ сектора. Цялото това да е свързано с лугата, която трябва да се подреди по малко по-добър начин. Да е организирано с душове и отделни зони, защото сега минават кални хора навсякъде. Да минават пешеходци, колела - да могат да са свързани с външни зони, детски площадки, външен фитнес. Да е открито за всички и да няма външни огради“.

Любопитно е, че до момента проектът не среща остра съпротива от екологичните организации, както често става при строителството по Черноморието. Например бургаският общински съветник от "Зелено движение" (ДБ) Даниела Божинова го подкрепя. Тя смята, че проектът дава цялостно решение за облик на района, вписва се в средата и може да осигури превенция при наводненията. Естествено, на самата сесията се чуха и гласове, че строителство не е подходящо. Отрицателно становище в местния парламент е дала фондация "Биоразнообразие", която реализира дейности на езерото. Тя смята, че облагородяване трябва да има, но без строителство, защото то ще попречи на естествените природни процеси.

 

ПТИЦИ

На Атанасовско езеро се наблюдават над 70% от всички птичи видове, които се срещат в България. 12 от птиците са застрашени в световен мащаб. Сред тях са къдроглав пеликан, червеногуша гъска и т.н. 17 от видовете са в Червената книга на България.

 

ОСТРО

Срещу проекта на фейсбук профила на Божинова се обяви вече бившият екоминистър Асен Личев. Според него Солниците не бива да се превръщат в ресурс в частна полза.

Още по темата