Медия без
политическа реклама

Гражданин издейства глоба на Боил Банов за тютюнопушене

"Съжалявам, опитвам се да ги откажа, за първи път пуша в кабинета си", твърди министърът

09 Апр. 2020
Една от илюстрациите, пратена от Стойчо Стойчев до институциите. Банов е в центъра на кадъра.
Личен архив
Една от илюстрациите, пратена от Стойчо Стойчев до институциите. Банов е в центъра на кадъра.

Столичната РЗИ наложи акт на Боил Банов заради тютюнопушене на работното място по сигнал на гражданин. Поводът е дистанционно правителствено заседание, на което министърът на културата здраво подръпва от цигара.

Авторът на сигнала е добричлията Стойчо Стойчев. На 23 март вечерта той кротко гледа вкъщи телевизионен репортаж, информиращ за действия на министрите във връзка с коронавируса. Изведнъж на кадрите се вижда обгърнатия в тютюнев дим Банов, което шокира Стойчев. Следва сигнал по електронната поща до приемната на правителството, РЗИ и няколко медии: "Уважаеми дами и господа, гледайки новини по Канал 1, емисията на 23.03.2020 г. в 18.00 часа, беше излъчен репортаж, в който бе показан министър-председателя във видео конферентна връзка с министрите. На екрана показаха таблета на г-н Борисов, на който точнно в центъра беше министър Банов с цигара в кабинета си - в нарушение на действащото законодателство. Моля да предприемете необходимите действия и да санкционирате нарушението!". Стойчев прилага телевизионните кадри. А отговорът до него от 8 април на директора на РЗИ Данчо Пенчев гласи: "Констатирано е нарушение на чл. 56, ал. 2 от Закона за здравето от господин Боил Банов - Министър на културата, който пуши в кабинета си. На лицето е съставен акт за административно нарушение".

Във визирания от Пенчев законов текст пише: "Забранява се тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение". Глобата пък е от 300 до 500 лв. при първо нарушение. Прави впечатление, че проверяващите не са се разколебали от някои неточности на Стойчев (отдавна визираната програма на БНТ не се казва Канал 1). Нито пък са потънали в размишления къде точно е Банов при разговора с колегите си по смисъла на закона. От писмото на Пенчев до добричлията се разбира категорично, че министърът е сгафил, защото се е намирал на "обособено работно място - Министерство на културата, находящо се на бул. "Ал. Стамболийски", №17, район "Възраждане", гр. София".

"Не съм знаел, че има камера. Мислех, че съм в кабинета си, че има запис. Но знаел, не знаел, не е правилно. Съжалявам. Опитвам се да ги откажа тия цигари, но в тая тежка ситуация ми е трудно", обяви пред Би Ти Ви министърът. "Дано пък това ми даде повод да ги откажа. За първи път съм пушил в кабинета си", твърди още той. Банов обяви, че не е получил акта, но се извинява. Все още не е ясно какъв ще е размерът на санкцията, но по закон няма как да е по-малко от 300 лв.

Самият Стойчев сподели, че често е сигналиризал институции по различни поводи, но никога заради тютюнопушене. Той е 50-годишен, инженер по образование, занимава се с частен бизнес.

Пушенето на работното място от висши представители на управлението е доста чувствителна обществена тема, макар в повечето случаи да не води до последствия за нарушителите. Шумен скандал имаше през 2009 г. Тогава 25-годишната варненка Валерия Петрова бе уволнена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото се оплака от цигарения дим в сградата на МРРБ. Тя направила забележка на служители, но й било отговорено, че няма проблем, щом самият министър (Асен Гагаузов) пуши.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?