Quantcast
Гражданин издейства глоба на Боил Банов за тютюнопушене | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Гражданин издейства глоба на Боил Банов за тютюнопушене

"Съжалявам, опитвам се да ги откажа, за първи път пуша в кабинета си", твърди министърът
13 313
 Личен архив
Една от илюстрациите, пратена от Стойчо Стойчев до институциите. Банов е в центъра на кадъра.

Столичната РЗИ наложи акт на Боил Банов заради тютюнопушене на работното място по сигнал на гражданин. Поводът е дистанционно правителствено заседание, на което министърът на културата здраво подръпва от цигара.

Авторът на сигнала е добричлията Стойчо Стойчев. На 23 март вечерта той кротко гледа вкъщи телевизионен репортаж, информиращ за действия на министрите във връзка с коронавируса. Изведнъж на кадрите се вижда обгърнатия в тютюнев дим Банов, което шокира Стойчев. Следва сигнал по електронната поща до приемната на правителството, РЗИ и няколко медии: "Уважаеми дами и господа, гледайки новини по Канал 1, емисията на 23.03.2020 г. в 18.00 часа, беше излъчен репортаж, в който бе показан министър-председателя във видео конферентна връзка с министрите. На екрана показаха таблета на г-н Борисов, на който точнно в центъра беше министър Банов с цигара в кабинета си - в нарушение на действащото законодателство. Моля да предприемете необходимите действия и да санкционирате нарушението!". Стойчев прилага телевизионните кадри. А отговорът до него от 8 април на директора на РЗИ Данчо Пенчев гласи: "Констатирано е нарушение на чл. 56, ал. 2 от Закона за здравето от господин Боил Банов - Министър на културата, който пуши в кабинета си. На лицето е съставен акт за административно нарушение".

Във визирания от Пенчев законов текст пише: "Забранява се тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение". Глобата пък е от 300 до 500 лв. при първо нарушение. Прави впечатление, че проверяващите не са се разколебали от някои неточности на Стойчев (отдавна визираната програма на БНТ не се казва Канал 1). Нито пък са потънали в размишления къде точно е Банов при разговора с колегите си по смисъла на закона. От писмото на Пенчев до добричлията се разбира категорично, че министърът е сгафил, защото се е намирал на "обособено работно място - Министерство на културата, находящо се на бул. "Ал. Стамболийски", №17, район "Възраждане", гр. София".

"Не съм знаел, че има камера. Мислех, че съм в кабинета си, че има запис. Но знаел, не знаел, не е правилно. Съжалявам. Опитвам се да ги откажа тия цигари, но в тая тежка ситуация ми е трудно", обяви пред Би Ти Ви министърът. "Дано пък това ми даде повод да ги откажа. За първи път съм пушил в кабинета си", твърди още той. Банов обяви, че не е получил акта, но се извинява. Все още не е ясно какъв ще е размерът на санкцията, но по закон няма как да е по-малко от 300 лв.

Самият Стойчев сподели, че често е сигналиризал институции по различни поводи, но никога заради тютюнопушене. Той е 50-годишен, инженер по образование, занимава се с частен бизнес.

Пушенето на работното място от висши представители на управлението е доста чувствителна обществена тема, макар в повечето случаи да не води до последствия за нарушителите. Шумен скандал имаше през 2009 г. Тогава 25-годишната варненка Валерия Петрова бе уволнена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото се оплака от цигарения дим в сградата на МРРБ. Тя направила забележка на служители, но й било отговорено, че няма проблем, щом самият министър (Асен Гагаузов) пуши.

 

Ключови думи:

Банов, глоба, цигари, пушене, РЗИ
22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

РЗИ масово не дават направления за безплатни тестове

09.11.2020

2578 9
Партия ВОЛЯ ще помага на пушачи да отказват цигарите
Тютюневите компании сами поискаха плавно вдигане на акциза на цигарите

30.10.2020

620 4

Коментари

Invisible

   Време е да започнат да глобяват и представителите на висшата власт, за управляване на автомобил без използване на предпазни колани.

  

Johnny2965

Да му имам шокирането на инж. Стойчев. Аз съм по-шокиран от факта, че РЗИ не са се задействали сами, а им е било нужно някой като Стойчев да ги събуди.

редник

На 23 март вечерта той кротко гледа вкъщи телевизионен репортаж...

 

Хм, това кротко някак като че ли е необичайно - все пак са ранните новини - едвам е започнал първата ракия и - такъв шок, направо ужас...

Чудно - защо авторът не пояснява когато не гледа кротко, какво се случва?...    ;)

Bacho Кольо

В тази ситуация имаме два възможн подхода.

 

1. Да мрънкаме, че в България правила и закони не важат за властниците.

2. Да постъпим като Стойчо Стойчев.

 

Всеки сам решава....

 

П.С. Е, има и трети - да ехидтичим по повод постъпката на Стойчев. 

... но това отива към патологията 

 

vasilevil

На фона на всички проблеми в момента това ми изглежда като една малка закачка.

Luckbox

Мне, всичко е свързано: отношението на висш министър към законите на държавата е индикатор  за отношението на този човек към обществото и към хората, което отношение пък е причина за много от големите проблеми. 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Банов е аматьор в сравнение с един от предшествениците си.Оня не се лигави с цигарки.Пура, чашка, а по-възможност и бутилка.А, ако има и някой в униформа наблизо, с кеф му залепя шамар.

Интервал

Пък вие си мислехте, че правилата не важат за всички! 😂 Следва, това да се споменава на всяка пресконференция(или брифинг).

binich

Дали ще плати глоба ББ(Боил Банов( а не Бойко Борисов)? Няма да плати и стотинка. И то не защото няма да иска, а защото въобще не е глобен. Писмото е за успокоение на овците, затова е публикувано в масмедиите.

Solace

Стойчо 👍

Koчо

Това е пътят за оправяне на тази страна. Виждаш нарушение на правилата - реагираш. Така и правилата ще се прецизират, щом касаят лично приемащите ги.

Evasion

Боил Банов не се ли е оправдал с традициите в МК и грижата за българската култура на народа?!? Странно, ако не го е сторил, не е му в стила...

редник

Че пушенето на много места е забранено, е факт, но вижте в Бургас колко са напред:

 

 В Бургас забраняват секса на обществени места

 

https://fakti.bg/bulgaria/463557-v-burgas-zabranavat-seksa-na-obshtestveni-mesta

 

 

noooo1

Те искат да лапнат близо 10 млд, а ние се занимаваме с глупости.

Invisible

   Ако повечето от нас се занимаваха с подобни "глупости", те нямаше да искат да лапнат близо 10 млд.

velocio
снимка на velocio

Съгласен съм, но с леко уточнение: те пак щях да искат да ги лапнат, но нямаше и да си помислят да опитат...

Bacho Кольо

👍

дядо Илия

В офисната сграда дето работи жена ми няма офис, в който да не се пуши. Като дойде проверка портиерът се обажда и т.н. В ресторантите почти няма такъв , в който след 21ч. да не се пуши. Тъй, че Боил Банов прави това, което и останалите.

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

Нищо никой не е издействал ама пускат всякакви  мечтани патенки/

бледият_конник

 Ами влезте в някое районно управление на МВР. Подавате жалба, насреща дознателя пуши. Естествено, ако сте пушач го питате за пепелник - веднага е осигурен🙂

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

"... за първи път пуша в кабинета си"

 

Това е малко като оня популярен дамски лаф - "Ти си ми вторият"

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

а банов  е баннал гражданина от всички културни мероприятия на балканите!🌟

Влез или се регистрирай за да коментираш