Медия без
политическа реклама

Гешев се похвали с окончателни, но задочни присъди на атентаторите от Сарафово

Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан са осъдени на доживотен затвор без право на замяна, но още се издирват от Интерпол

07 Март 2023
Интерпол

Главният прокурор съобщи, че 11 години след атентата в Сарафово има влязла в сила осъдителна присъда, потвърдена на последна инстанция – доживотен затвор без право на замяна, по отношение на двамата съучастници на взривилия се на летището атентатор - алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни, Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан.

Уважени са и гражданските искове на наследниците на петима от загиналите от Израел и един български гражданин, включително и множество пострадали лица, съобщи още Иван Гешев. „Според доказателствата терористичния акт е един от най-големите в българската история и един от най-големите в Европа, бе изпълнен от лица, свързани с организацията, която е обявена за терористична от много държави от ЕС“, коментира още той.

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, стана мишена на терористична атака. Загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса български гражданин, както и извършителят на атентата. Ранени бяха 38 души.

Четири години по-късно пред съда бяха изправени Мелиад Фарах – австралийски и ливански гражданин, и Хасан ел Хадж Хасан, който има канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм, опит за убийство и убийство. По делото има и обвинения за ползване на фалшиви документи. Процесът тръгна по същество в началото на 2018 г.

Пред съда прокуратурата пледира, че двамата са имали връзка и с шиитската групировка "Хизбула". Израелският адвокат на жертвите изрично обяви в пледоарията си, че настоява и съдът в присъдата си да поясни, че "Хизбула" е отговорна за атентата.

Уважените срещу подсъдимите искове са за общо около 100 млн. лева.

Гешев обяви новината за делото "Сарафово" след церемония в Софийската синагога, на която бяха отличени институциите, допринесли за забраната на "Луков марш". 

На церемонията бяха столичният кмет Йорданка Фандъкова, външният министър Николай Милков, шефът на ДАНС Пламен Тончев и заместник-министърката на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър и заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова. 

 

Още по темата